Revista Tomis

„Etaj 3”, o premieră expozițională la Muzeul de Artă Constanța

„Etaj 3”. Așa se numește expoziția pe care filiala Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) a deschis-o, în data de 3 februarie, la etajul al treilea al Muzeului de Artă Constanța. Potrivit ceramistului Florentin Sîrbu, cel care conduce destinul acestei filiale din anul 2017, este prima dată când această grupare de artiști tomitană din ce în ce mai numeroasă, expune, în această formulă, la Muzeul de Artă Constanța. 

„Etajul 3”, deschis în sala „Alexandru Cicurencu” a muzeului constănțean, reunește lucrările de pictură, grafică, ceramică, tapiserie și instalație, semnate de 59 de artiști din mai multe generații, unii consacrați, alții în plină forță creatoare, iar alții la început de drum. 

Expun, în ordine alfabetică: Eugeniu Albu, Gabriela Aramă, Turan Babagean, Dorin Barbu, Angela Bocu, Gabriel Brojboiu, Oana Bucur, Anca Caba, Victoria Caraiman Pastuch, Gheorghe Caruțiu, Ana Maria Ceară, Aura Cionga, Gheorghiță Constantin, Mariana Constantinescu, Cristina Costea, Lidia Corladi, Loredana Culea, Marin Deaconu, Adina Dogaru, Carmen Dordea, Roxana Dumitru, Horia Fărcășiu, Gheorghe Fărcașiu, Aneta Fătu, Vasile Filip, Adelina Firică, Ștefan Firică,  Daniela Gherghe, Vasilica Grigorov, Cosmin Grosu, Lacme Ifrim, Carmen Ionescu, Alexandru Isopescu, Alfred Ipser, Maria Koiciu, Vasile Lazăr, Răzvan Lipan, Ioana Maier, Iuliana Mara, Elisabeth Martoncsak, Leonte Năstase, Mihaela Onesa, Iulia Pană, Anca Paşa Deaconu, Crina Popescu, Andreea Rădulescu, Sânziana Romanescu, Monica Rus, Oana Sfetcu, Florentina Simininschi, Florentin Sîrbu, Eusebio Spînu, Silvia Șoșoiu, Daniela Tomozei, Cristina Tudorache, Dragoş Turda, Sabina Voinea. 

O parte dintre aceștia sunt prezentați în catalogul „Artiști vizuali dobrogeni. Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Constanța Unu”, care a apărut în anul 2022, în condiții grafice deosebite, la cunoscuta editură ieșeană StudIS, fiind semnat de Alexandrina Macarov, Florentin Marian Sîrbu și Alexandra-Lavinia Istratie-Macarov. Lucrarea, care prezintă artiștii prin intermediul a trei lucrări – de cele mai multe – și a unui portret foto, a fost lansată în data de 3 februarie, în cadrul vernisajului „Etajului 3”. 

Acest volum de aproape 120 de pagini se alătură unui alt tom, în fomat mare, A 4, însumând 406 de pagini, „Arte plastici și Artiști. Incursiune în spațiul dobrogean, care a fost publicat în același an, la aceeași editură, fiind semnat de același trio: Alexandrina Macarov, Florentin Marian Sîrbu și Alexandra-Lavinia Istratie-Macarov. Ambele lucrări sunt prefațate de criticul de artă Ana Amelia Dincă. 

Spre deosebire de primul volum amintit, acesta reunește informații – nu doar reproduceri de lucrări, ci și CV-uri cât mai complete ale artiștilor și criticilor de artă din spațiul dobrogean, membri sau nu ai filialei Unu a UAP, autorii pornind „de la ideea că Facultatea de Arte a Universității «Ovidius» din Constanța, alături de profesori și absolvenți ai Universității de Arte București, constituie principalul furnizor de artiști în spațiul dobrogean”. 

Cei interesați de artiștii dobrogeni pot veni la Muzeul de Artă Constanța, până pe 29 februarie, pentru a le putea vedea „pe viu” lucrările, reunite sub genericul „Etaj 3”, expoziție curatoriată de pictorița Mariana Constantinescu.

Sursă foto : Muzeul de Artă Constanța

Mai multe texte
Citește și