Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Maestrul Oleg Danovski, evocat la Constanța, printr-un documentar special

În ziua cu în care se împlinesc 107 de la nașterea lui Oleg Danovski (1917-1996), artist căruia Constanța culturală îi datorează atât de mult, constănțenii sunt invitați la un omagiu adus maestrului: proiecția documentarului „Moșteniri coregrafice – Împlinirea”. 

Documentarul va putea fi văzut vineri, 9 februarie, de la ora 14.00, la Muzeul de Artă Constanța.

Filmul aduce în prim-plan etape esențiale din cariera lui Oleg Danovski, atât prin fotografii și înregistrări video din diferite spectacole, cât și prin intermediul unor interviuri oferite de: Oleg Danovski Jr.,  Ileana Iliescu, Sergiu Ștefanschi, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Delia Hanțiu, Eva Spirescu, Stela Cocârlea și Florin Brîndușă.

Tot în ziua de 9 februarie, o proiecție a documentarului va avea loc și la Opera Națională București, de la ora 15.00.

Mai mult, o proiecție specială a acestui film va avea loc sâmbătă, 10 februarie, la Constanța, la Sala Studio a Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius”.

„Moșteniri coregrafice” este un proiect inițiat de DS Projects Lab, care și-a propus să realizeze o serie de documentare care să surprindă „evoluția dansului, din 1900 până la momentul prezent, fiecare episod fiind unic și original, dedicat unei alte generații de coregrafi și momente reper din istoria dansului românesc”. 

„Împlinirea” este al treilea episod, dedicat integral întemeietorul şcolii româneşti de balet modern, a cărui creație se întinde pe aproape șase decenii.

În cadrul acestui documentar sunt aduse în prim-plan debutul său în coregrafie la teatrele de revistă Cărăbuș și Alhambra (1934 – 1941) și activitatea coregrafică prolifică pe care a întreprins-o timp de aproape trei decenii (1941 – 1977) la Opera Națională București, considerată „epoca de aur” a baletului românesc. (…) Acest documentar este un episod prevăzut a avea o continuare despre activitatea lui Oleg Danovski la Constanța unde, prin înființarea Ansamblului de Balet Contemporan și Clasic Fantasio, a reușit să mute polul românesc al dansului la malul mării”, precizează inițiatorii proiectului.

Intrarea la proiecția de la Muzeul de Artă este gratuită, dar ccesul se va face pe baza unei rezervări la dsprojects.contact@gmail.com.

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: