Revista Tomis

Maestrul Oleg Danovski, evocat la Constanța, printr-un documentar special

În ziua cu în care se împlinesc 107 de la nașterea lui Oleg Danovski (1917-1996), artist căruia Constanța culturală îi datorează atât de mult, constănțenii sunt invitați la un omagiu adus maestrului: proiecția documentarului „Moșteniri coregrafice – Împlinirea”. 

Documentarul va putea fi văzut vineri, 9 februarie, de la ora 14.00, la Muzeul de Artă Constanța.

Filmul aduce în prim-plan etape esențiale din cariera lui Oleg Danovski, atât prin fotografii și înregistrări video din diferite spectacole, cât și prin intermediul unor interviuri oferite de: Oleg Danovski Jr.,  Ileana Iliescu, Sergiu Ștefanschi, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Delia Hanțiu, Eva Spirescu, Stela Cocârlea și Florin Brîndușă.

Tot în ziua de 9 februarie, o proiecție a documentarului va avea loc și la Opera Națională București, de la ora 15.00.

Mai mult, o proiecție specială a acestui film va avea loc sâmbătă, 10 februarie, la Constanța, la Sala Studio a Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius”.

„Moșteniri coregrafice” este un proiect inițiat de DS Projects Lab, care și-a propus să realizeze o serie de documentare care să surprindă „evoluția dansului, din 1900 până la momentul prezent, fiecare episod fiind unic și original, dedicat unei alte generații de coregrafi și momente reper din istoria dansului românesc”. 

„Împlinirea” este al treilea episod, dedicat integral întemeietorul şcolii româneşti de balet modern, a cărui creație se întinde pe aproape șase decenii.

În cadrul acestui documentar sunt aduse în prim-plan debutul său în coregrafie la teatrele de revistă Cărăbuș și Alhambra (1934 – 1941) și activitatea coregrafică prolifică pe care a întreprins-o timp de aproape trei decenii (1941 – 1977) la Opera Națională București, considerată „epoca de aur” a baletului românesc. (…) Acest documentar este un episod prevăzut a avea o continuare despre activitatea lui Oleg Danovski la Constanța unde, prin înființarea Ansamblului de Balet Contemporan și Clasic Fantasio, a reușit să mute polul românesc al dansului la malul mării”, precizează inițiatorii proiectului.

Intrarea la proiecția de la Muzeul de Artă este gratuită, dar ccesul se va face pe baza unei rezervări la dsprojects.contact@gmail.com.

Mai multe texte
Citește și