Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Intrare liberă la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța marchează „Mica Unire”, așa cum mai este cunoscută Ziua Unirii Principatelor Române, cu intrare liberă pentru publicul interesat să descopere comorile satului tradițional românesc. 

Cei care trec pragul instituției de cultură miercuri, 24 ianuarie, între orele 09.00-17.00 (ultima intrare se face la ora 16.30), au ocazia să vadă expoziția permanentă „Arta populară din România”, precum și expoziția temporară „Din lada de zestre a satului românesc”, ce reunește piese de mare valoare de port popular din colecția avocatei Eugenia Catargiu. 

Mai mult, vizitatorii pot admira, la etajul întâi, în cadrul expoziției permanente din holul central, o frumoasă scoarță de secol XIX, provenind din Moldova de Nord, țesută în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în anul 1862, după cum apare pe una dintre laturi.

Clasată în categoria juridică Tezaur, scoarța din cânepă și lână se remarcă nu doar prin starea excelentă de conservare. Aceasta impresionează și prin lungimea de peste trei metri, prin coloritul bine armonizat, pe întreaga suprafața, pentru care s-au folosit coloranți vegetali, dar și prin ornamentele care compun câmpul decorativ constând în „două tipuri de reprezentări ale pomului vieții, asociate cu motive avimorfe puternic stilizate”, după cum menționează specialiștii muzeului constănțean.

Scoarța a intrat în patrimoniul instituției în anul 1988, prin achiziție directă de la etnografa Elena Secoșan.

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: