Muzeul de Artă Populară Constanța marchează „Mica Unire”, așa cum mai este cunoscută Ziua Unirii Principatelor Române, cu intrare liberă pentru publicul interesat să descopere comorile satului tradițional românesc.
Cei care trec pragul instituției de cultură miercuri, 24 ianuarie, între orele 09.00-17.00 (ultima intrare se face la ora 16.30), au ocazia să vadă expoziția permanentă „Arta populară din România”, precum și expoziția temporară „Din lada de zestre a satului românesc”, ce reunește piese de mare valoare de port popular din colecția avocatei Eugenia Catargiu.
Mai mult, vizitatorii pot admira, la etajul întâi, în cadrul expoziției permanente din holul central, o frumoasă scoarță de secol XIX, provenind din Moldova de Nord, țesută în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în anul 1862, după cum apare pe una dintre laturi.
Clasată în categoria juridică Tezaur, scoarța din cânepă și lână se remarcă nu doar prin starea excelentă de conservare. Aceasta impresionează și prin lungimea de peste trei metri, prin coloritul bine armonizat, pe întreaga suprafața, pentru care s-au folosit coloranți vegetali, dar și prin ornamentele care compun câmpul decorativ constând în „două tipuri de reprezentări ale pomului vieții, asociate cu motive avimorfe puternic stilizate”, după cum menționează specialiștii muzeului constănțean.
Scoarța a intrat în patrimoniul instituției în anul 1988, prin achiziție directă de la etnografa Elena Secoșan.