Revista Tomis

Suită de evenimente, de Ziua Culturii Naționale, la Muzeul de Artă Populară Constanța 

Muzeul de Artă Populară Constanța marchează Ziua Națională a Culturii printr-o suită de evenimente deosebite, programate în perioada 15-20 ianuarie, prin intermediul cărora publicul de toate vârstele va (re)descopere atmosfera satului de odinioară. 

Luni, 15 ianuarie, când se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, adică data de naștere a poetului Mihai Eminescu, muzeul va putea fi vizitat gratuit în intervalul orar 09.00-17.00. De asemenea, în această zi, celor care admiră portul popular din această parte a țării li s-a pregătit o surpriză: posibilitatea de a îmbrăca frumoase costume populare contemporane, specifice Dobrogei, lucrate după modelul pieselor aflate în patrimoniu. Activitatea este inclusă în cadrul manifestării „Portul tradițional dobrogean surprins în fotografie”. 

Tot luni, preșcolarii vor putea participa la o activitate interactivă de tip storytelling. Aceasta constă în identificarea unor obiecte din expoziția muzeului care amintesc de atmosfera pe care contemporanul și prietenului lui Eminescu, Ion Creangă, o evocă în celebrele sale „Amintiri din copilărie”. 

Marți, 16 ianuarie, începând cu ora 13.30 se va desfășura atelierul de pedagogie muzeală „Broderie în punct românesc”, care, potrivit organizatorilor, are ca scop familiarizarea participanților cu tehnica broderiei tradiționale în punct românesc. 

Un alt atelier de pedagogie muzeală, „Învățăm să țesem”, este programat miercuri, 17 ianuarie, tot de la ora 13.30. Scopul acestuia este acela de a familiariza participanții cu tehnica țesutului la război în două ițe. 

De asemenea, începând de miercuri se poate vizita expoziția temporară „Din lada de zestre a satului românesc”, ce reunește piese de port popular din colecția privată a avocatei Eugenia Catargiu. Vernisajul este programat joi, 18 ianuarie, de la ora 16.00. 

Joi, 18 ianuarie, de la ora 14.00, un grup de elevi și profesori din cadrul unui program Erasmus, derulat de Colegiul Național „Mihai Eminescu”, va participa la activitatea „Incursiune în satul românesc tradițional”.

Vineri, 19 ianuarie, prin intermediul unui joc de tipul „vânătoare de comori” cu tema „Descoperim obiectele din viața țăranului român”, copiii cu vârste cuprinse între 10 – 16 ani sunt invitați să participe la o activitate interactivă de cunoaștere a patrimoniului muzeal. Cu acest prilej, ei vor face un tur ghidat al expoziției permanente, apoi vor completa o fișă de lucru privind piesele etnografice vizate. 

Sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 14.00, muzeul va găzdui un recital de pian, muzică ușoară și versuri susținut de Grupul Vocal „Giocoso” al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, profesori coordonatori fiind Rodica Iftime, Vadim Iftime și Ana-Maria Ștefan.

Mai multe texte
Citește și