Revista Tomis

Pagini din gastronomia tătară cu savori orientale și aromă de cafea 

Decembrie, dar și ianuarie se numără în topul lunilor care abundă în tentații gastronomice, motivul aflându-se în miezul sărbătorilor de iarnă, Crăciunul și Anul Nou, când mesele sunt încărcate cu bunătăți. 

Pentru că locuim în Dobrogea, interferențele multiculturale și-au pus amprenta și asupra preparatelor gastronomice. Și chiar dacă acest lucru nu este atât de evident în cadrul sărbătorilor tradiționale românești, ce ar fi să facem o incursiune în „Bucătăria tradițională tătară” răsfoind virtual paginile acestui volum semnat de prof. univ. dr. Ibram Nuredin, al cincilea din seria „Spiritualitate tătară”. 

Din paginile cărții aflăm sau ne reamintim cuvinte din bucătăria turcilor și tătarilor care au intrat în universul culinar al românilor: cafea, sarma, cașcaval, mezel, salam, iaurt, mizilic, ciorbă. Lista este însă mult mai lungă. 

Și pentru că am început enumerarea cu cafeaua, băutură despre care se știe că favorizează digestia optimă fiind în același timp un răsfăț pentru papilele gustative, dar și pentru simțul olfactiv, iată câteva informații mai puțin cunoscute despre această licoare magică.  

Conform prof. univ. dr. Ibram Nuredin: „Religia islamică, interzicând consumul de alcool, a facilitat răspândirea cafelei printre băuturile populare acceptate, alături de ceai, pentru care turcii au un cult deosebit. Încă din anul 1530 era cunoscută «Cafeaua Roxelana» a lui Soliman Magnificul, o cafea preparată din trei tipuri de arbori de cafea cultivate în Imperiul Otoman. 

O cafea mult apreciată, aromată, suficient de tare este cafeaua «Nepal Mount Everest Supreme», care, spune folclorul, în combinație cu alte cafele poate să te bage pe poarta Raiului care scârțâie ca o vioară Stradivarius. Se spune, de asemenea, că ajuns în Paradis, Mahomed Profetul a primit o ceașcă cu cafea din Nepal de la Atotputernicul Allah, Cel cu 99 de nume, frumoase, prea sublime”.

Volumul „Spiritualitate tătară.  Bucătăria tradițională tătară” a apărut în anul 2023 la editura „Ex Ponto” fiind structurat în șase capitole distincte. Informațiile sunt întregite, spre final, cu un dicționar cu unelte/ ustensile ale bucătăriei tradiționale tătare și expresii asociate acestora și un glosar de termeni/  cuvinte din bucătăria tătarilor și turcilor intrate în universul culinar al românilor. 

Mai multe texte
Citește și