Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” la Muzeul de Artă Populară

Cei care se hotărăsc să treacă pragul Muzeului de Artă Populară Constanța în această perioadă sunt întâmpinați cu o expoziție de sezon: „Tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”.

Prin această expoziție, deschisă până pe 15 ianuarie, organizatorii și-au propus să reconstituie, cu ajutorul unor piese de port și obiecte din recuzita colindătorilor, atmosfera specifică sfârșitului și începutului de an „cu accent pe manifestările tradiționale care au loc în această perioadă: colindele creștine ale Crăciunului, performate de copii și de cetele de colindători adulți, precum și jocurile cu măști puse în scenă cu prilejul Anului Nou”. 

În cele două săli de la parterul instituției de cultură, publicul poate admira costume populare de sărbătoare care ilustrează colindători adulți și copii din diferite zone etnografice ale țării: Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Dobrogea, Suceava, Oltenia, Ținutul Pădurenilor, Maramureș. Alături sunt expuse însemnele colindătorilor: steaua, sorcova, buhaiul, biciul, clopoţeii, precum și traista pentru daruri în care cei mici băgau nucile, covrigii și merele primite de la gospodarii cărora le aduce vestea Nașterii Domnului. 

Tradițiile și obiceiurile de Anul Nou sunt redate de piese din recuzita jocurile cu măști din specifice acestei perioade: precum Capra, alături de măști confecționate din materiale diverse (piele, blană, lemn, metal, câlți de cânepă, coarne de animal, materiale textile), care redau personaje precum: Ţigan, Ţigancă, Babă, Moş, Drac, Urât. Măștile expuse, aflate în patrimoniul muzeului constănțean, au fost realizate de vestitul  meșter popular Neculai Popa din localitatea Târpeşti, judeţul Neamţ. 

Muzeul de Artă Populară Constanța este deschis, de obicei, de marți până duminică, între orele 09.00-17.00. 

În ajunul Crăciunului, dar și în data de 31 decembrie, instituția poate fi vizitată între orele 09.00 și 12.00. De asemenea, în zilele de 25 și 26 decembrie, 1 și 2 ianuarie, muzeul va fi închis.

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: