Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Întâmplări adevărate cu sau fără chițibușuri”. Cu Virgil Andriescu în rolul principal

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța găzduiește sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 11.00, în foaier, un eveniment editorial de suflet: lansarea volumului „Întâmplări adevărate cu sau fără chițibușuri”, semnat de Virgil Andriescu. 

Cartea, apărută anul acesta la editura Next Book, va fi prezentată de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” și conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan. 

Actor al Teatrului Dramatic în perioada 1965-1986, Virgil Andriescu a trecut prin mâinile a numeroși regizori de teatru și film, a făcut roluri memorabile și a trecut prin tot atâtea vieți câte spectacole și filme  a jucat. 

Cine vrea să și-l amintească pe actorul de film, poate revedea pelicule antologice precum: «Pas în doi», a lui Dan Pița, «Bătălia din umbră» și «Vacanța cea mare», ale lui Andrei Blaier, Balanța», a lui Lucian Pintilie, «Privește înainte cu mânie», a lui Nicolae Mărgineanu, «E pericoloso sporgersi», a lui Nae Caranfil, «Amintiri din Epoca de Aur 1. Tovarăși, frumoasă e viața!», în regia lui Constantin Popescu, Răzvan Mărculescu și Ioana Uricaru. 

O parte din această viață din spatele scenei, Virgil Andriescu o face cunoscută acum, când dintr-o viață rămân amintirile. 

Pentru că volumul cu «întâmplări» al lui Virgil Andriescu este unul de amintiri, acele amintiri de culise asupra cărora se fixa malițios și I.L.Caragiale în «Din carnetul unui vechi sufleor», dar și altele pe care o intensitate le-a fixat într-un tipar ludic și versatil. Virgil Andriescu aduce aceste chițibușuri de pe scena mare a vieții, acolo unde se joacă tot felul de roluri, unde se fabrică «întâmplările» destinale sau marginale, cu o ironie și autoironie cuceritoare, așa cum este și marele actor. 

Anecdota savuroasă este parte a lumii actoricești, acolo unde comedia se joacă și în afara scenei, unde improvizația asigură fluența unor mici istorii al căror farmec este subliniat de efemeritatea lor”, precizează gazdele prin intermediul unui comunicat de presă.

Prezentarea cărții va fi urmată de un dialog al autorului cu publicul și o sesiune de autografe.

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: