Revista Tomis

Profesorul universitar Ioan Stanomir vorbește la Constanța despre dragoste, război și despărțire

Profesorul universitar Ioan Stanomir, autor a numeroase cărți de istorie a ideilor politice, dar nu numai, va fi prezent la Constanța, vineri, 15 decembrie, pentru a susține două conferințe la Universitatea „Ovidius” și la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”. 

Prima conferință, având tema „Război și pace. Provocări contemporane”, se va desfășura de la ora 12.00, la Universitatea „Ovidius”, în Sala Senatului, din campus. Aceasta va fi urmată de un dialog cu conf. univ. dr. Daniel Citirigă și prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici. 

Vremurile pe care le trăim sunt cele în care pacea a încetat să mai fie condiția naturală a existenței noastre colective. După șaptezeci de ani, un război teribil are loc în spațiul european. În fâșia Gaza, pogromul declanșat de Hamas a pus în cauză ordinea Orientului Mijlociu. Prin toate acestea, confruntarea militară devine un subiect pe care nu îl mai putem ignora: barbaria este un fapt cotidian”, spune prof. univ. dr. Ioan Stanomir.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană Constanța împreună cu Facultatea de Istorie și Științe Poltice și Institutul pentru Studii la Marea Neagră din cadrul Universității „Ovidius”. 

Cea de-a doua conferință cu genericul „Cum se poate scrie despre dragoste și despărțire” va fi găzduită de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, vineri, de la ora 17.30, în aula instituției de cultură. Conferința este prilejuită de lansarea la Constanța a volumului „Mama un jurnal al dragostei și despărțirii”, apărut în anul 2022 la prestigioasa editură Humanitas. 

Jurnalul lui Ioan Stanomir rememorează figura inubliabilă a mamei sale, dar nu numai a ei, ci și a unui timp care se închide în jurul unei lumi care a fost, pentru că afecțiunea oferă acel ecleraj special, auratic care consemnează inefabilul, care transfigurează banalul, care reține detaliul așa cum s-a depus ca amprentă fragilă pe canavaua amintirii. Sensibilitatea evocării, sunetul unei tandreți dizolvante, nostalgia configurează un portret memorabil al ființei iubite și dincolo de mormânt, dar și o geografie particulară a existenței împreună, a lumii în care mama și fiul s-au regăsit”, spune prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene Constanța, cel care va prezenta volumul.

Mai multe texte
Citește și