Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tratatul medieval de demonologie al regelui Iacob I al Angliei, lansat la Constanța

La Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța va avea loc marți, 21 noiembrie, de la ora 18.00, un eveniment editorial deosebit: lansarea cărții „Daemonologie”, o traducere realizată de conf. univ. dr. Costel Coroban a lucrării regelui Iacob I al Angliei, care a fost scrisă în anul 1597. 

Volumul a apărut anul acesta la Editura Napoca Star.

Cartea  de față este unul dintre cele mai cunoscute tratate de daemonologie ale Evului Mediu, bucurându-se de autoritatea persoanei regale și pe o temă populară în epocă. Discuția îi aparține tot unui învățat în epocă și cartea ia forma unui dialog platonician, modelul prestigios pe care-l invocă autorul ei. 

Suntem în fața unui document istoric, dar și a unei dezbateri de idei, care oricât de absurdă ni se pare astăzi, avea pe atunci prestigiul actualității și argumentul necesității, autorul fiind deopotrivă și un legislator. 

«Vânătoarea de vrăjitoare» în sens figurat nu este străină de epoca în care trăim, stigmatizarea unor categorii  sociale sau minorități sau etnii după criterii de rasă sau clasă au făcut obiectul celor două mari direcții totalitare ale secolului XX, nazismul și comunismul, ambele beneficiind de argumente pseudoștiințifice, teoriile rasiale sau legile imuabile ale istoriei, în vederea unor proiecte genocidare. Într-un fel, putem citi această carte din perspectiva a ceea ce s-a întâmplat, urmărind deriva argumentelor și felul în care ele se pot întoarce împotriva societății atunci când  pretind că servesc binele comun”, menționează gazdele evenimentului.

Tratatul de demonologie va fi prezentat de managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța,  prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și prodecanul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” Constanța, conf. univ. dr. Lucia Opreanu, în prezența traducătorului, conf. univ. dr. Costel Coroban.

Conform prezentării făcute de organizatori, Costel Coroban este licențiat în istorie și conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” și autor al unor cărți remarcabile atât în engleză, cât și în română: „The Great War and Scottish Nurses’ Diaries. A World of Distant Rumbling” (2019), „Ideology and Power in Norway and Iceland, 1150-1250” (2018), „Potârnichile Gri. Spitalele Femeilor Scoţiene în România 1916-1917”,  cu o prefaţă redactată de Excelenţa Sa Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, „Mișcarea iacobită din Marea Britanie 1688-1746” (2011), „Politică şi alegeri în Anglia de la Glorioasa Revoluţie la Marea Reformă 1688-1832” (2010). 

CITEȘTE ȘI

„BuradArt – Ziua Naţională a României”, ediția a doua

Pentru al doilea an consecutiv, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează evenimentul muzical „BuradArt – Ziua Națională a României”. 

Întâlnirea, prilejuită de sărbătoare națională ce celebrează Marea Unire de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, va avea loc pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin’” miercuri, 29 noiembrie, de la ora 19.00. 

Programul artistic

Citește mai mult »

Expoziție inedită despre portul popular la Muzeul de Artă Populară Constanța 

Muzeul de Artă Populară Constanța invită publicul la o expoziție temporară inedită: „Portul popular tradițional reflectat în filatelia și medalistica românească (1906 – 1946)”. Expoziția aduce în atenția publicului mărci poștale și medalii aflate în colecția lui Georgian Anghel. 

Vernisajul este programat miercuri, 29 noiembrie, de la ora 16.00, în prezența colecționarului.

Expoziția, găzduită de Muzeul de Artă Populară Constanța,

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: