Revista Tomis

O „părticică” din Castelul Bran se mută la Tulcea  

La Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea, instituție care își desfășoară activitatea în cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, se deschide luni, 13 noiembrie, de la ora 15.00, o expoziție specială, „Regina Maria – gusturi și atmosferă regală”. 

Realizată în parteneriat cu Muzeul Național Bran, expoziția oferă posibilitatea vizitatorilor să admire câteva obiecte care au aparținut suveranei și care au decorat în perioada interbelică interioarele castelului Bran, reședință de vară a Reginei. Castelul îi fusese dăruit de către autoritățile orașului Brașov în semn de prețuire pentru contribuția adusă la realizarea Marii Uniri. S-a aflat în proprietatea Reginei de la 1 decembrie 1920 până la 18 iulie 1938, data morții sale.

Conform organizatorilor, expoziția reconstituie o parte din dormitorul Reginei, un fragment al Salonului de Muzică și grupează câteva dintre piesele de mobilier stil Bran, realizate special pentru interioarele din castel de arhitectul Karel Liman.

Alături de mobilierul neoromânesc și de cel în stil Bran, sunt expuse și alte piese de mobilier care au fost apreciate de suverană, precum: biroul reginei Maria – piesă în stilul Renașterii engleze târzii, un scaun Savonarola din secolul al XIX-lea, o canapea engleză, complet tapițată și foarte comodă, o măsuță din lemn de nuc, un scaun pentru copii. 

Mai pot fi admirate: servicii de ceai și de desert din faianță, marca Talavera (Spania), vase orientale din ceramică sau metal, obiecte de cult, cărți cu valoare bibliofilă, ceramică lucrată de Nora Steriadi sau la fabrica de ceramică Dochia a Domeniului Coroanei Regale de la Periş, vase rusești tip Kovsch. 

Arta populară românească a reprezentat pentru regina Maria o importantă sursă de inspirație și în alegerea vestimentației regale. Pe lângă «costumul viu colorat al țării», aceasta a adoptat și o îmbrăcăminte stil Bran”, au precizat organizatorii. 

Expoziția „Regina Maria – gusturi și atmosferă regală” este dedicată împlinirii a 145 de ani de la Unirea  Dobrogei cu România și a 105 ani de la Marea Unire. Aceasta va putea fi admirată la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea până la data de  26 mai 2024, de marți până duminică, între orele 08.00-16.00.

Mai multe texte
Citește și