Revista Tomis

Evenimente pentru toate vârstele la Muzeul de Artă Populară Constanța, de Ziua Dobrogei

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează timp de cinci zile, începând din acest weekend până miercuri, 15 noiembrie, o suită de manifestări, pentru toate vârstele, dedicate Zilei Dobrogei, Mai mult, pe 14 noiembrie, muzeul poate fi vizitat gratuit.

Cu prilejul Zilei Dobrogei, în perioada 11 -15 noiembrie, la sediul muzeului se vor desfășura o serie de activități menite să omagieze revenirea provinciei Dobrogea în granițele statale românești, la 1878, ca urmare a Războiului de Independență ce a pus capăt stăpânirii otomane. Pentru dobrogeni, această dată reprezintă cea mai importantă sărbătoare, fiind garanția unei vieți libere și a acordării de drepturi egale cu ale tuturor românilor. 

Pe teritoriul Dobrogei, de-a lungul timpului, s-au stabilit numeroase etnii, atrase atât de regimul politic ce le-a permis păstrarea nealterată a propriei identități, cât și de mediul propice pentru desfășurarea unor activități economice care să le asigure traiul zilnic. Acestea au conviețuit cu populația autohtonă și au lăsat urme materiale și spirituale, care astăzi reprezintă dovezi clare ale unui model de conviețuire interetnică”, au precizat specialiștii muzeului constănțean. 

Pe lângă expoziția permanentă „Arta populară din România” și cea temporară, „Cojocăritul – meșteșug și artă”, publicul va putea admira, pe platoul din fața muzeului, creații ale unor meșteri populari dobrogeni – piese de port, podoabe, icoane pictate pe sticlă și lemn, linguri decorate cu motive populare, ouă încondeiate – care au la bază, după cum menționează organizatorii, tehnici meșteșugărești tradiționale. Târgul va fi deschis patru zile, de sâmbătă, 11 noiembrie până marți 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei. 

Sub genericul „Dobrogea multietnică”, elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța (clasele a X-a A și a X-a B, coordonați de prof. Cristina Gîlă), vor susține prezentări despre Dobrogea și mozaicul său etnic.

De asemenea, elevi ai școlilor gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul” și „Petre Ispirescu” din Constanța vor confecționa păpuși pe suport de linguri din lemn îmbrăcate în port tradițional românesc, în cadrul atelierelor de educație muzeală „Dobrogeanca pe linguri”. 

Atelierele se vor desfășura în atmosfera costumelor dobrogene ce fac parte din expoziția permanentă a muzeului, acestea servind drept model și inspirație pentru școlari. 

În zilele de 11, 12 și 15 noiembrie, copiii de vârstă școlară sunt invitați să ia parte la o activitate interactivă de cunoaștere a patrimoniului dobrogean, prin intermediul unui joc de tipul «vânătoare de comori», având tema «Găsește tezaurul dobrogean!». Participanții vor face un tur ghidat al expoziției permanente, apoi vor completa o fișă de lucru privind piesele etnografice din Dobrogea. Pentru această activitate este necesară programarea telefonică la nr. 0241 61 61 33”, au declarat organizatorii. 

Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare, muzeul va fi deschis între orele 09.00-17.00, ultima intrare fiind la ora 16.30. Dacă marți, 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, muzeul se vizitează gratuit, în restul zilelor, prețul biletelor de intrare variază între 2,5 lei și 10 lei. 

Elevii, studenții și persoanele cu handicap mediu și ușor vor plăti 2,5 lei pe un bilet, pensionarii, 5 lei, iar vizitatorii români sau străini, 10 lei.

Copiii care nu au împlinit șapte ani, copiii cu handicap și persoanele cu handicap grav au acces gratuit.

Mai multe texte
Citește și