Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Diversitatea etnică dobrogeană, subiect de conferințe și mese rotundă  

Ziua Dobrogei, marcată anual la data de 14 noiembrie, în amintirea momentului de acum 145 de ani, este un bun prilej de a vorbi despre tradiții și identități culturale. 

De aceea, săptămâna aceasta, dar și săptămâna viitoare, la Constanța se vor desfășura două activități menite să reflecte diversitatea etnică specifică spațiului dintre Dunăre și Marea Neagră. 

Primul eveniment este programat vineri, 10 noiembrie, de la ora 15.00, la Muzeul de Artă Populară. Cu acest prilej, conf. univ. dr. Adriana Cîteia de la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” și dr. Cerasela Dobrinescu de la Muzeul de Artă Populară Constanța vor susține conferința „Structuri identitare și particularități culturale: rușii lipoveni din Dobrogea”

Cel de-al doilea eveniment, masa rotundă „Diversitate etnică dobrogeană”, va avea loc luni, 13 noiembrie, de la ora 11.00, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”. Masa rotundă, organizată de Biroul de Informare Bibliografică Dobrogeană, în colaborare cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, reprezentată de conf. univ. dr. Adriana Claudia Cîteia, este dedicată Zilei Dobrogei.

Pe afișul evenimentului se regăsesc câteva coperți de carte din patrimoniul bibliotecii, ce reflectă tematica evenimentului: „Grecii Constanței vechi”, de Constantin Cheramidoglu, „Relația majoritari – minoritari etnici în Dobrogea de Nord”, de Iuliana Titov, „Tătarii în izvoare arhivistice românești”, de Valentin Ciorbea, Laura Stancu și Amet Aledin, „MemoCult. Memoria culturală a comunităților locale din Dobrogea” (broșură), „Rușii lipoveni din Dobrogea: istorie și tradiții specifice: a doua jumătate a secolului al XVIII-lea – 2011”, de Cerasela Dobrinescu și „Germanii dobrogeni. Istorie și civilizație”, volum coordonat de Valentin Ciorbea, Corina-Mihaela Apostoleanu și Olga Kaiter.

CITEȘTE ȘI

„BuradArt – Ziua Naţională a României”, ediția a doua

Pentru al doilea an consecutiv, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează evenimentul muzical „BuradArt – Ziua Națională a României”. 

Întâlnirea, prilejuită de sărbătoare națională ce celebrează Marea Unire de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, va avea loc pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin’” miercuri, 29 noiembrie, de la ora 19.00. 

Programul artistic

Citește mai mult »

Expoziție inedită despre portul popular la Muzeul de Artă Populară Constanța 

Muzeul de Artă Populară Constanța invită publicul la o expoziție temporară inedită: „Portul popular tradițional reflectat în filatelia și medalistica românească (1906 – 1946)”. Expoziția aduce în atenția publicului mărci poștale și medalii aflate în colecția lui Georgian Anghel. 

Vernisajul este programat miercuri, 29 noiembrie, de la ora 16.00, în prezența colecționarului.

Expoziția, găzduită de Muzeul de Artă Populară Constanța,

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: