Maestrul Mihai Mălaimare are la dispoziție șase luni pentru a pregăti cu studenții de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” o paradă stradală unică în România. Provocarea, lansată public la 23 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, reprezintă continuarea proiectului „Moștenirea”, derulat prin Fundația „Masca” și facultatea constănțeană, care a adus la malul mării statuile vivante pe care, nu de puține ori, constănțenii le-au văzut la diverse evenimente.
Cei care au privilegiul să lucreze cu actorul Mihai Mălaimare sunt studenții anului I de la programul de studii Artele spectacolului – Actorie, pe care maestrul mizează, datorită tinereții lor, să ducă la îndeplinire un spectacol stradal care necesită inclusiv o excelentă condiție fizică.
Referindu-se la tema proiectului, parada stradală, maestrul Mihai Mălaimare a precizat: „În România, este o temă unicat. Nu s-a mai făcut până acum, în sensul că eu consider că parada stradală este, ca și statuia vivantă, apanajul exclusiv al actorului profesionist. Parada stradală este un spectacol de sine stătător, care se termină în punctul A și se termină în punctul B, pe o distanță care poate varia, dar care nu poate fi mai mică de 300-400 de metri și asta presupune existența unui actor care știe să construiască un personaj, care știe să-l păstreze pe durata paradei, care va fi de o oră, care are mijloace de expresie care să-l diferențieze de marea masă a actorilor români și mă refer la canto, la instrumente, la catalige, la jonglerie, la acrobație, la dans acrobatic, mânuire de marionete”.
Mai mult, actorul pregătit pentru paradă stradală, după exigențele maestrului, va trebui să învețe cel puțin 20 de dansuri pe care să le poată executa perfect și va trebui să poată rosti perfect, amplificat, la lavalieră, deoarece tehnica de rostire la microfon este alta decât rostirea pe scenă, care se învață în facultate.”
Costumele, realizate de scenografa Elena Colzovski, inspirate de teatrul antic grecesc, recuzita și carul alegoric, construit pe suportul unei biciclete cu patru roți, de aprox. patru metri, vor fi donate Facultății de Arte prin Fundația „Matca”, cu condiția să fie realizate cel puțin 25 de spectacole, dintre care cinci să fie prezentate în medii defavorizate în cartiere mărginașe din municipiu sau în județul Constanța, iar celelalte să fie incluse în manifestări locale, naționale și internaționale.
„Sper ca până la jumătatea lunii martie, lucrurile pe care le-am cerut să fie asumate, astfel încât într-o săptămână să putem ridica spectacolul și să ieșim cu el pe stradă într-o primă repetiție cu public, poate în Parcul Arheologic”, a mai spus maestrul Mihai Mălaimare.
Sursă foto: Facultatea de Arte UOC – Facebook