Revista Tomis

O săptămână cu poezie la Biblioteca Județeană Constanța

Facebook
Twitter
WhatsApp

Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman” găzduiește în săptămâna 23-29 octombrie două lansări de carte având ca notă comună poezia. 

Primul eveniment editorial este programat luni, 23 octombrie, de la ora 18.00, în aula instituției de cultură având în prim-plan volumul „Bric-à-Brac”, semnat de poeta Iulia Mihalcea

Cartea, apărută anul acesta la Editura Eikon, va fi prezentată de managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, dar și de scriitorul Ovidiu Dunăreanu,  redactor-șef al revistei Ex Ponto. 

Despre volumul „Bric-à-Brac” și creația autoarei, pictorul Gheorghe Caruțiu spune: „Impresionat mereu de Iulia Mihalcea și pasiunea sa pentru artă, am descoperit în paginile cărții o fereastră către un univers în care realul și artisticul se îmbină în mod armonios. Fie că explorează prin poezie, pictură, teatru sau film, Iulia ne dezvăluie un exercițiu existențial, o căutare continuă a unor noi modalități de exprimare. Atitudinea sa avangardistă și curajul de a se exprima prin diferite forme artistice sunt mărturii ale unei schimbări fundamentale în modul în care percepe lumea. Cu cuvintele, culorile, mișcarea și sunetul, ea își conturează propria descoperire în relația cu universul înconjurător”. 

În programul evenimentului editorial este inclus un recital de poezie al poetei, în ambianța sonoră a muzicii lui Sebastian Burneci, după cum menționează organizatorii. 

Cea de-a doua lansare de carte a săptămânii, programată miercuri, 25 octombrie, tot de la ora 18.00, și tot în aula Bibliotecii Județene Constanța, are în prim-plan volumul „Ghetoul poeziei”, semnat de Larisa Calo.

Vor vorbi despre cartea publicată anul acesta la Editura Colorama, poeta Mihaela Meravei, membră a filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și managerul bibliotecii constănțene, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.

„Conceput în două secțiuni inegale: «Conexiuni», cu un conținut de 26 poezii și «Incognito», cu un conținut de 24 poezii, însoțite de planșe grafice inedite, create de artistul Harcea Pacea, cel care semnează și conceptul copertei, volumul este o  emanație de energie, de vibrație înaltă, luminoasă și atractivă, textele fiind atent concepute, cu precizie și meticulozitate, așa încât fiecare cuvânt să exprime exact ceea ce a fost proiectat să dezvolte”, spune despre „Ghetoul poeziei” Mihaela Meravei.

Larisa Calo a debutat în anul 2022, cu volumul de poezii „Cine-mi va salva poezia”, cu traducere în limba italiană, „Chi salverà la mía poesía”, semnată de Lucica Bianchi și Pietro Bianchi. Cartea a fost distinsă cu Premiul „Giovani Promesse”, în cadrul evenimentului „Elogio alla latinità. Dai romani ai romeni”, care s-a desfășurat în Sala Capitulară a Senatului Italiei, în data de 1 decembrie 2022. 

Sursă foto: Biblioteca Județeană Constanța – Facebook

DE ACELAȘI AUTOR
citește și
RUBRICI: