Revista Tomis

Specialiști de la Constanța, la conferința Internațională „Mozaicul în lumea romană: artă și tehnică”

Specialiști de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, alături de alți colegi din România, Spania și Italia, precum și profesori și studenți ai Școlii de Mozaicari din Friuli, au participat la prima ediție a conferinței Internaționale „Mozaicul în lumea romană: artă și tehnică”, eveniment care s-a desfășurat în data de 10 octombrie, în format hibrid. Astfel, o parte dintre participanți au fost prezenți în Aula Magna a Școlii de Mozaicari din Friuli, iar alții, online. 

Manifestarea, a fost organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, sub patronajul Consulatului General al României la Trieste, Italia și în parteneriat cu ASESTEMUR (Asociația Țărilor din Europa de Est, cu sediul în Murcia, Spania), cu Scuola Mosaicisti del Friuli și Institutul Limbii Române din București. 

La conferință, specialiștii muzeului constănțean au participat cu trei comunicări: „Edificiul cu Mozaic din Tomis (Constanța, România) – artă și grandoare la granițele romanității” –  Irina Sodoleanu și Maria Bolocan, „Delfinul în mozaicurile romane: de la mit la motiv artistic” – Oana Grigoruță și „Similarități și diferențe privind motivele de decor ale mozaicurilor romane din spațiul dobrogean” – Daniela Stratides.

Conform organizatorilor, scopul conferinței a fost acela de „a reuni specialiști care să dezbată aspecte din istoria mozaicului în lumea romană, diferitele tehnici de realizare, precum și elemente ce țin de artă, religie, simbolistică ș.a., dar și rezultatele arheologiei experimentale”.

„Mozaicul este unul dintre elementele definitorii ale artei și arhitecturii romane. Prezent în clădiri publice și private, acesta, prin imaginile create, reflectă credințe, talent, bogăție, gustul pentru frumos. Mozaicul a evoluat din punct de vedere coloristic, al iconografiei, al procedeului de realizare, fiind dovada dezvoltării artistice, spirituale și tehnologice a societății romane. Odată cu extinderea Imperiului Roman, mozaicul a căpătat particularități regionale, care l-au îmbogățit stilistic și l-au transformat într-un martor al întrepătrunderii diverselor culturi”, au mai precizat organizatorii.

Sursă foto: Facebook – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Mai multe texte
Citește și