Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă”, simpozion internațional la Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește, în zilele de 12 și 13 octombrie, simpozionul internațional „Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă”. 

Evenimentul, organizat de muzeul constănțean, în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității  „Ovidius” din Constanța și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale  (ICEM) „Gavrilă Simion” Tulcea, este dedicat celor o sută de ani de la proclamarea Republicii Turcia și de la stabilirea relațiilor diplomatice moderne între noua entitate statală și statul român.

Conform organizatorilor, lucrările înscrise în cadrul simpozionului abordează o serie largă de teme legate de istoria Imperiului Otoman și a relațiilor cu Țările Române, războiul ruso-româno-turc din perioada 1877-1878, integrarea Dobrogei în granițele statului român, moștenirea culturală otomană în spațiul românesc și în spațiul balcanic în general, relațiile româno-turce în perioada secolelor XIX-XX.

Deschiderea oficială a simpozionului este programată joi, 12 octombrie, de la ora 11.00. Comunicările simpozionului se vor desfășura și vineri, 13 octombrie. Sâmbătă, 14 octombrie, în cea de-a treia zi a manifestării, este programată o vizită de studiu la Babadag și Tulcea, care include lăcașuri de cult și monumente istorice musulmane.

În cadrul simpozionului va fi lansat și volumul „Dobrogea otomană în documente (1420-1878)”. De asemenea, vor fi deschise publicului larg două expoziții tematice: „Dobrogea otomană reflectată în documente și artefacte de epocă”, organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Arhivele Naționale ale României și ICEM Tulcea, alături de „Adakale trăiește!”, organizată de Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie din cadrul Universității București.

Simpozionul este inclus în cadrul proiectului cultural P.0199/07.02.2023 „Interferențe culturale româno-turce în Dobrogea”, implementat de muzeul constănțean și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, aria tematică „Patrimoniu Cultural Material”. 

Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța susține organizarea evenimentului, iar compania turcă Turkish Airlines s-a implicat printr-un generos act de sponsorizare.

CITEȘTE ȘI

„BuradArt – Ziua Naţională a României”, ediția a doua

Pentru al doilea an consecutiv, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează evenimentul muzical „BuradArt – Ziua Națională a României”. 

Întâlnirea, prilejuită de sărbătoare națională ce celebrează Marea Unire de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, va avea loc pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin’” miercuri, 29 noiembrie, de la ora 19.00. 

Programul artistic

Citește mai mult »

Expoziție inedită despre portul popular la Muzeul de Artă Populară Constanța 

Muzeul de Artă Populară Constanța invită publicul la o expoziție temporară inedită: „Portul popular tradițional reflectat în filatelia și medalistica românească (1906 – 1946)”. Expoziția aduce în atenția publicului mărci poștale și medalii aflate în colecția lui Georgian Anghel. 

Vernisajul este programat miercuri, 29 noiembrie, de la ora 16.00, în prezența colecționarului.

Expoziția, găzduită de Muzeul de Artă Populară Constanța,

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: