Revista Tomis

„Marea”, tema din acest an a Festivalului Național de Poezie Art.Poetica@Ovidius

Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman” organizează, la final de săptămână, Festivalul Național de Poezie Art.Poetica@Ovidius, ediția a II-a.

Este un festival care celebrează poezia în vechiul oraș Tomis, devenit Constanța, oraș popular și prin prezența în el a celui mai mare poet al latinității, Publius Ovidius Naso. Am socotit anul trecut, când acest festival a debutat, că este necesar ca orașul Constanța să găzduiască un festival de poezie având un nume atât de prestigios, care a fost parte a istorie sale. Astfel că am invitat, la fel ca și anul trecut, o parte din poeții foarte buni din țară, la care se adaugă poeți ai Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România”, a declarat managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici. 

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 6 octombrie, de la ora 11.00, în Campusul Universității „Ovidius” (Corpul B, Amfiteatrul A1, Facultatea de Medicina a Universității Ovidius din Constanța), unde vor avea loc, până la ora 13.30, un recital de poezie și masa rotundă cu tema „Actualitatea poeziei și poezia actualității”. 

În deschidere sunt invitați să ia cuvântul președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, rectorul Universității Ovidius din Constanța, conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian și managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici. 

Recitalul de poezie va fi susținut de Flavia Adam, Adrian Alui Gheorghe, Mircea Bârsilă, Hanna Bota, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Ovidiu Genaru, Ștefan Firică, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu și Varujan Vosganian. 

Masa rotundă „Actualitatea poeziei și poezia actualității” va fi moderată de scriitorul și publicistul Cristian Pătrășconiu, care îi va avea ca invitați pe poetul Gabriel Chifu, criticul literar Dan Cristea, prof. univ. Vasile Spiridon, conf. univ. dr. Răzvan Voncu, scriitorul Varujan Vosganian și prof. univ. dr. Angelo Mitchievici).

Sâmbătă, 7 octombrie, în Aula Bibliotecii Județene Constanța, de la ora 10.00 se va lansa antologia „Poezia vinului” (Editura Celebris, 2023). Aceasta reunește poezii inedite compuse în cadrul primei ediții a festivalului. În programul manifestării este inclus, până la ora 13.00, un recital de poezie susținut de poeți din Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.

Anul acesta, tema festivalului este „marea”, poeții fiind invitați să prezinte un poem inedit cu acest subiect, care va fi cuprins în antologia „Poezia mării”.

Festivalul Național de Poezie Art.Poetica@Ovidius este organizat de Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman” în parteneriat cu Consiliul Județean Constanta, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Uniunea Scriitorilor din România, Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Parteneri ai evenimentului sunt și mezzosoprana Gabriela Dobre și Diana Slav, ghid de turism și fondator proiect „Constanța la pas/ Constanța Walking Tour”.

Mai multe texte
Citește și