Revista Tomis

revistă de cultură

Începe Sesiunea Științifică Internațională „Pontica”, ediția 56

Facebook
Twitter
WhatsApp

De 56 de ani consecutivi, indiferent de vremuri, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează o prestigioasă manifestare care îi este și carte de vizită, Sesiunea Științifică Internațională „Pontica”. 

Anul acesta, evenimentul având ca temă „Istorie și Arheologie în spațiul vest-pontic” se va desfășura în perioada 4-6  octombrie și reunește peste 120 de specialiști din țară și din străinătate. Comunicările științifice se desfășoară concomitent pe mai multe secțiuni, în șase săli de expoziții ale muzeului, astfel încât miercuri, 4 octombrie și joi, 5 octombrie, instituția de cultură din Piața Ovidiu nr. 12 nu va avea program de lucru cu publicul. 

Vineri, 6 octombrie, muzeul va fi deschis publicului deoarece participanții la sesiune vor participa la excursie de documentare la cetatea Histria și la fortificația romană de la Ovidiu. 

În programul Sesiunii „Pontica” sunt incluse, ca de obicei, lansări de carte de specialitate și expoziții, care pot fi vizitate ulterior și de publicul larg. 

Deschiderea oficială este programată miercuri, de la ora 11.00. După alocaițiunile oficiale, sunt programate noile apariții editoriale de specialitate: „Histria. Les résultats des fouilles. VIII. Les timbres amphoriques. 3. Rhodes”, de Livia Buzoianu, Vasilica Lungu, Alexandru Avram și Niculae Conovici (Editura Academiei Române, 2023), „Une cité antique à travers ses sculptures. La sculpture en pierre à Tomis à l’époque du Principat (Ier – IIIe siècles)”, de Livia Buzoianu și Maria Alexandrescu-Vianu (Editura Istros, Brăila, 2022), „Pratiques cultuelles et dynamiques religieuses entre le Pont-Euxin et la mer, Égée dans l’Antiquité, vol. Actes de la session organisée dans le cadre du XIIe Congrès international d’études sud-est européennes, Bucarest, 2-6 septembre 2019, seria Bibliothèque de l’Institut d’Études Sud-Est Européennes”, editori Vasilica Lungu și Adrian Robu (Editura Istros, Brăila, 2022). De asemenea, Aurel Mototolea și Emanuel Plopeanu vor prezenta revista „Analele Dobrogei”, seria a III-a, anul V (Constanța, 2023), iar Aurel Stănică va aduce în prim-plan „Planurile necunoscute ale orașului Kustendje (Constanța)”.

 Miercuri, între orele 12.30 și 13.00, Petre Colțeanu de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Camelia Mihaela VLAD de la Asociația Culturală „Obsidian” vor prezenta expoziția „Cetățile antice dobrogene”, iar joi, între orele 14.30-15.00, Evgenia Komatarova (Naim-Bas – Bulgaria) va prezenta expoziția „The Invisible Traces of Murfatlar”. 

Comunicările științifice sunt grupate astfel: „Interferențe culturale: Artefacte mici cu semnificații mari în Preistorie”, „Noi descoperiri, noi abordări în arheologia pontică și danubiană (sec.VII a.Chr. – sec.VII p.Chr.)”, „ Workshop Arheologia și filologia clasică în învățământul superior românesc”, „Arheologie funerară în spațiul est-mediteraneean în arealul danubiano-pontic (sec.VII a.Chr. – sec.VII p.Chr)”, „Rute, activități comerciale și factori de difuziune în vestul Mării Negre în Evul Mediu”, „Obiecte de prestigiu, obiecte de schimb și monede în societatea tradițională și cea urbană de la Dunărea de Jos în Antichitate”, „Economie, comerț și război la Dunărea de Jos, de la Imperiul Bizantin la Imperiul Otoman din perspectivă monetară”, „Abordări bioarheologice pentru reconstituirea trecutului uman”, „Spațiul românesc în sec.XIX-XX” și „Comunism și Holocaust”.

DE ACELAȘI AUTOR
citește și
RUBRICI: