Revista Tomis

„Tu”, o invitație la meditație în universul sculptorului Aurel Vlad

„Tu”, eu, noi… Sculptorul bucureștean Aurel Vlad ne invită, în această toamnă, la Muzeul de Artă Constanța să ne descoperim, să aflăm Omul, în toată măreția și nefericirea sa, într-o expoziție-eveniment, „dureros de frumoasă”, după cum a descris-o colega sa mai tânără, sculptorița Lelia Rus-Pîrvan, care i-a și fost studentă la Universitatea Națională de Arte din București. 

Expoziția lui Aurel Vlad, numită „Tu”, are în centrul său Omul – creație divină – izgonit de Rai, a cărui perpetuă cădere și luptă continuă cu sine, cu neputințele și himerele sale, cu lupii care-l sălășluiesc, cel alb și cel negru, cel bun și cel rău, este întrecută doar de înălțarea sa, de eterizarea trăirilor sale.

Creația supremă, gândurile, pomul vieții, „Judecata”, izgonirea din rai, cuplul primordial, „Puiul de înger”, rod fără de prihană al unei uniuni pământene dintre El și Ea, „Lupta lui Iacob cu îngerul”, inegală și zdrobitoare, dar atât de înălțătoare, ca și „Prăbușirea lui Icar” sunt câteva dintre temele care răzbat creația lui Aurel Vlad. 

Realizate din tablă de zinc – sub niturile la vedere, care par a forma niște hărți imaginare, ai impresia că palpită viața, iar sub învelișul de metal se simte parcă zbuciumul sângelui, sfidând legea gravitației -, presate în pământuri arse și colorate, monumentale sau de dimensiuni liliputane, lucrările lui Aurel Vlad sunt tot atâtea microcosmosuri. Predomină monocromia, griul metalic al zincului lăsând impresia unor gravuri în relief, însă nu lipsesc nici petele de culoare.

Tulburător de expresive sunt chipurile și corpurile care alcătuiesc ansamblurile sculpturale „Refugiații” și „O lume aproape fericită”. Fiecare corp e unic, irepetabil ca emoție, ca stare așa cum sunt și noi, eu, tu, ei… Fiecare e parte al unui întreg, al unei comunități, care acționează după aceleași legi, când cu privirea în pământ, când cu ochii înălțați spre cer. 

„Tu” este un pretext de a ne descoperi prin ochii celorlalți. Vizitând expoziția lui Aurel Vlad ai impresia că pătrunzi într-un muzeu interior al emoțiilor, al stărilor, al bucuriei care rezultă din contemplația unei lumi imperfecte, dar dureros de frumoase.

Cheia de boltă a expoziției „Tu” îl reprezintă, în opinia nu doar a mea, profundul mesaj umanist pe care îl transmite prima lucrare monumentală a expoziției, cea în care umbra omului îmbrățișează, cu un gest conștient, care nu lasă loc de… coincidență, umbra câinelui – a lupului domesticit – prieten de nădejde, alături de care omul a străbătut drumul lung al evoluției sale, „Martor tăcut” al gândurilor care nu trebuie să fie verbalizate pentru a fi înțelese.

Expoziția „Tu” rămâne deschisă la Muzeul de Artă până pe 30 noiembrie. Curatorul acesteia este dr. Lelia Rus-Pîrvan, director al Muzeului de Artă Constanța ale cărei cuvinte despre „Tu” fac parte integrantă din expoziție. Veți vedea în ce fel. 

Așadar, dacă treceți prin zonă și vedeți grupul statuar „Eclipsa”, poziționat în aer liber, strategic, aproape de intrarea în muzeu, trebuie neapărat să vă faceți timp ca să vedeți această expoziție unică, irepetabilă și surprinzătoare.

Mai multe texte
Citește și