Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Timpul „văzut” printr-un cadran. Expoziție inedită la Biblioteca Județeană Constanța

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța invită publicul care îi trece pragul să se oprească preț de câteva secunde sau minute, ori cât îi permite… ceasul, pentru a admira o expoziție care are în prim-plan un instrument cu care se măsoară trecerea timpului, cu valoare utilitară, dar și cu valențe estetice.

Expoziția „Doar ceasornicul urmează lung-a timpului cărare” reunește ceasuri cu valoare documentară și sentimentală, aduse de acasă de bibliotecari și câteva ceasuri din colecția lui Iulian Lucian Ginghină, prieten al instituției de cultură.

Sunt expuse diverse forme ale acestui iubit obiect, ceasuri de mână, de perete, de buzunar sau de șemineu, toate adunate prin bunăvoința colegilor și prietenilor bibliotecii. Ceasurile sunt în familiile acestora de mulți ani și în spatele fiecăruia stă o poveste, o amintire, un sentiment. Unele și-au oprit ticăitul, dar își păstrează frumusețea și farmecul”, precizează organizatorii.

Printre piesele de rezistență se numără un set de ceas de șemineu cu două anse (urne) realizat din porțelan de Delft și elemente din bronz, de la finalul secolului al XIX-lea, un ceas de masă Art Nouveau, din anii 60, realizat din bronz și cu mecanism franțuzesc, precum și un ceas mecanic specific perioadei Art Deco, din anii 30, cu mecanism englezesc, realizat din oglindă roz bizotată, pe un suport de bronz. 

Un loc important îl ocupă și ascuțitorile de creioane în formă de ceasuri, cu elemente mobile (pendule, limbi), realizate în ediție limitată, la finalul anilor 70 de către fabrica Play Me din Spania. 

Această expoziție face parte dintr-o serie de expoziții speciale organizate de-a lungul timpului de către bibliotecarii constănțeni cu obiecte din familiile lor, cum ar fi  bijuteriile sau piesele de port popular. 

Expoziția de ceasuri va putea fi admirată în holul central al Bibliotecii Județene Constanța până la sfârșitul lunii octombrie.

Sursă foto: Biblioteca Județeană Constanța – Facebook

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: