Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța invită publicul care îi trece pragul să se oprească preț de câteva secunde sau minute, ori cât îi permite… ceasul, pentru a admira o expoziție care are în prim-plan un instrument cu care se măsoară trecerea timpului, cu valoare utilitară, dar și cu valențe estetice.
Expoziția „Doar ceasornicul urmează lung-a timpului cărare” reunește ceasuri cu valoare documentară și sentimentală, aduse de acasă de bibliotecari și câteva ceasuri din colecția lui Iulian Lucian Ginghină, prieten al instituției de cultură.
„Sunt expuse diverse forme ale acestui iubit obiect, ceasuri de mână, de perete, de buzunar sau de șemineu, toate adunate prin bunăvoința colegilor și prietenilor bibliotecii. Ceasurile sunt în familiile acestora de mulți ani și în spatele fiecăruia stă o poveste, o amintire, un sentiment. Unele și-au oprit ticăitul, dar își păstrează frumusețea și farmecul”, precizează organizatorii.
Printre piesele de rezistență se numără un set de ceas de șemineu cu două anse (urne) realizat din porțelan de Delft și elemente din bronz, de la finalul secolului al XIX-lea, un ceas de masă Art Nouveau, din anii 60, realizat din bronz și cu mecanism franțuzesc, precum și un ceas mecanic specific perioadei Art Deco, din anii 30, cu mecanism englezesc, realizat din oglindă roz bizotată, pe un suport de bronz.
Un loc important îl ocupă și ascuțitorile de creioane în formă de ceasuri, cu elemente mobile (pendule, limbi), realizate în ediție limitată, la finalul anilor 70 de către fabrica Play Me din Spania.
Această expoziție face parte dintr-o serie de expoziții speciale organizate de-a lungul timpului de către bibliotecarii constănțeni cu obiecte din familiile lor, cum ar fi bijuteriile sau piesele de port popular.
Expoziția de ceasuri va putea fi admirată în holul central al Bibliotecii Județene Constanța până la sfârșitul lunii octombrie.
Sursă foto: Biblioteca Județeană Constanța – Facebook