Timp de patru zile, în perioada 11-14 septembrie, elevii, studenții și tinerii preocupați de patrimoniul cultural și natural se vor întâlni la Hârșova cu cercetători, arheologi, restauratori și istorici în cadrul Școlii de Vară de la Cetatea Carsium, ediția a doua.
Cu acest prilej, participanții vor avea ocazia să descopere „un patrimoniu natural, peisagistic și paleontologic, de valoare excepțională, puțin cunoscut în România”, după cum asigură organizatorii.
Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Primăria Orașului Hârșova, Institutul de Studii Avansate pentru Istoria și Civilizația Levantului, Universitatea din București – Facultatea de Istorie și Uniunea Democrată Turcă din România.
În programul Școlii de Vară de la Cetatea Carsium sunt incluse vizite pe teren, la obiectivele patrimoniului cultural și natural, conferințe ținute de lectori, la sediul Primăriei Hârșova, precum și un atelier de restaurare în piatră la Muzeul Carsium.
„Obiectivul general al Școlii de Vară este cunoașterea monumentelor istorice și naturale ale Hârșovei, prezentarea tehnicilor de restaurare a artefactelor de piatră aflate in lapidariumul Muzeului din Hârșova, precum și desfășurarea unui atelier practic de restaurare piatră. Școala de vară este locul potrivit pentru asigurarea unui cadru informal de dialog între autorități publice, comunitate, cercetători, specialiști și tineri, pe care dorim să-i atragem în acest efort comun de cunoaștere și protejare a monumentelor istorice și a patrimoniului natural”, precizează organizatorii.