Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Școala de Vară de la Cetatea Carsium se pregătește să înceapă

Timp de patru zile, în perioada 11-14 septembrie, elevii, studenții și tinerii preocupați de patrimoniul cultural și natural se vor întâlni la Hârșova cu cercetători, arheologi, restauratori și istorici în cadrul Școlii de Vară de la Cetatea Carsium, ediția a doua. 

Cu acest prilej, participanții vor avea ocazia să descopere „un patrimoniu natural, peisagistic și paleontologic, de valoare excepțională, puțin cunoscut în România”, după cum asigură organizatorii. 

Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Primăria Orașului Hârșova, Institutul de Studii Avansate pentru Istoria și Civilizația Levantului, Universitatea din București – Facultatea de Istorie și Uniunea Democrată Turcă din România. 

În programul Școlii de Vară de la Cetatea Carsium sunt incluse vizite pe teren, la obiectivele patrimoniului cultural și natural, conferințe ținute de lectori, la sediul Primăriei Hârșova, precum și un atelier de restaurare în piatră la Muzeul Carsium. 

Obiectivul general al Școlii de Vară este cunoașterea monumentelor istorice și naturale ale Hârșovei, prezentarea tehnicilor de restaurare a artefactelor de piatră aflate in lapidariumul Muzeului din Hârșova, precum și desfășurarea unui atelier practic de restaurare piatră. Școala de vară este locul potrivit pentru asigurarea unui cadru informal de dialog între autorități publice, comunitate, cercetători, specialiști și tineri, pe care dorim să-i atragem în acest efort comun de cunoaștere și protejare a monumentelor istorice și a patrimoniului natural”, precizează organizatorii.

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: