Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Târg de Sfânta Mărie Mică, la Muzeul de Artă Populară Constanța

Pentru a patra lună la rând, Muzeul de Artă Populară Constanța organizează în aer liber un eveniment menit să arate evoluție în timp a unor meșteșuguri tradiționale, prilej pentru publicul de la mare de a se întâlni cu meșteri populari din diferite zone ale țării. 

La ediția din luna septembrie a manifestării „Meșteșuguri tradiționale – utilitar  și decorativ”, care se deschide vineri, 8 septembrie, de praznicul Nașterii Maicii Domnului, numit în popor Sfânta Mărie Mică, sunt invitați meșteri din Baia Mare, Băbeni (Vâlcea) și Constanța, cu vase din lut, obiecte din lemn de uz gospodăresc și cu funcție decorativă, opinci, piese de port pentru copii, jucării croșetate și podoabe. 

Evenimentul se desfășoară în fața muzeului, timp de trei zile, în perioada 8-10 septembrie, între orele 10.00-20.00.

„Obiectele prezentate în cadrul manifestării sunt relevante în ceea ce priveşte tehnica de lucru, materialele, uneltele, formele şi decorul. Pe tot parcursul evenimentului, toți meșterii prezenți vor face demonstrații de lucru și vor oferi celor interesați detalii despre meșteșugul pe care îl practică”, precizează reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța. 

Străvechiul meșteșug al olăritului este reprezentat la Constanța de Adriana Matei Bledea, care va aduce la Constanța ceramica specifică centrului Baia Mare, lucrată în familie de-a lungul a mai multor generații. 

Prelucrarea lemnului este pusă în valoare de familia Lepădatu din Băbeni, care revine luna aceasta cu obiecte de uz gospodăresc (linguri, găvane, căuce, platouri, coveți) și de Vasile Botezatu din Constanța, care prezintă, printre altele, cruci de mână, candele și piese de mobilier.

Cei care sunt în căutare de opinci tradiționale, din piele, le pot găsi la Mihai Antoneag din Constanța. 

Piese de port pentru copii având ca sursă costumul  popular se pot găsi la Elena Hariton din Constanța, care își dovedește măiestria și la realizarea jucăriilor cu ajutorul aței și croșetei. 

Cu podoabe participă Epsen Memet și Doina Baias de la Asociația „Cusături Dobrogene”.

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța – Facebook

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: