Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Patru obiective muzeale din Dobrogea, înscrise în programul „Noaptea muzeelor la sate”

Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a Muzeului de Artă Constanța, va putea fi vizitat gratuit în seara de 2 septembrie, în cadrul programului național „Noaptea muzeelor la sate”, eveniment aflat la prima ediție. 

Muzeul, care are o colecție valoroasă de 228 de lucrări de pictură, grafică și sculptură, semnate de artiști precum: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Dimitrie Paciurea și Cornel Medrea, va putea fi vizitat în intervalul orar 18.00-21.00. 

Acesta este singurul muzeu din județul Constanța înscris în program. 

Județul Tulcea își așteaptă vizitotorii nocturni sâmbătă, 2 septembrie, la Casa Memorială „Panait Cerna” din satul Cerna (orele 17.00-21.00), la gospodăria țărănească conservată „in situ” din Enisala (orele 18.00-22.00) și la Monumentul Paleocreștin de la Niculițel (orele 18.00-22.00). Aceste obiective se află în subordinea Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, evenimentul  „Noaptea muzeelor la sate” sau „Nocturna muzeală rurală” este „fratele” mai mic al „Nopții muzeelor”. 

Conform organizatorilor, „acest eveniment se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Acestea pot fi reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate in situ sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleocreștine, mausolee, situri arheologice deschise publicului, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri”.

Lista tuturor obiectivelor muzeale din țară, grupate pe județe, poate fi consultată pe site-ul noapteamuzeelor.org, unde se găsește și câte o scurtă descriere.

Sursă foto: Muzeul de Artă Constanța – Facebook

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: