Revista Tomis

„George Enescu și 1001 de nopţi în stil francez”, recital cameral la Constanța

Sub egida Festivalului Internațional „George Enescu” la Constanța va avea loc, la începutul lunii septembrie, recitalul cameral vocal-instrumental „George Enescu și 1001 de nopţi în stil francez”, susținut de mezzosoprana Raluca Pasquettin Pescaru din Italia și pianista Andreea Bratu din România. 

Evenimentul este programat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” miercuri, 6 septembrie, de la ora 18.00, fiind organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în parteneriat cu ARTEXIM.

În programul recitalului cameral sunt incluse zece lucrări din creația compozitorilor: George Enescu, George Bizet, Gabriel Fauré și Maurice Ravel. 

 „Așteptăm public numeros în sală, atât pentru că la nivel regional, cât și național, importanța cultural- artistică a evenimentului nostru muzical, aflat sub egida  Festivalului  Internațional  George Enescu, este una majoră, cât și pentru frumusețea și provocarea stilistică și interpretativă a repertoriului pe care îl vom interpreta. Cele 1001 de nopți ale Sheherezadei vor fi rezumate, dacă se poate spune așa, în cele zece lucrări muzicale camerale anunțate în program, urmărindu-se un fir narativ accesibil publicului, captivant  și original, special alcătuit pentru acest recital”, a declarat, pentru revista „Tomis”, pianista Andreea Bratu, o prezență deosebit de activă pe scena concertistică din Constanța, dar și pe plan național și internațional.

La rândul său, mezzosoprana Raluca Pasquettin Pescaru, venită din Italia acasă, în România, pentru întâlnirea cu melomanii de la mare a spus:„Ca orice artist român plecat de mult  timp din țară, este o bucurie să pot cânta acasă. Sunt extrem de bucuroasă să pot avea o întâlnire muzicală și cu publicul din Constanța, de aceea mulțumesc tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. Creația enesciană și repertoriul francez se îmbină minunat, iar pentru mine a cânta muzică de Maurice Ravel, Gabriel Fauré și Georges Bizet, alături de muzică românească, este un regal”.

Mai jos găsiți programul muzical complet al recitalului vocal-instrumental „George Enescu și 1001 de nopţi în stil francez”:     

  • George Enescu – „Voix de la Steppe”, op 18. nr 2 din Suita „Pièces Impromptues”(1913);
  • George Enescu – „Schlaflos” (1898), poèm de Carmen Sylva;
  • George Bizet – „Ouvre ton coeur” (1860), poèm de Louis Delâtre;      
  • Gabriel Fauré – „Les Roses d’Ispahan”, op.39 no.4 (1884), poèm de Leconte de Lisle;
  • George Enescu – „Pavane”, op. 10 nr. 3 din Suita „Des Cloches Sonores” (1903); 
  • George Bizet – „Adieux de l’hôtesse arabe” (1866), poèm de Victor Hugo;
  • Gabriel Fauré – „Mandoline”, op. 58 no.1 (1891), poèm de Paul Verlaine;    
  • George Enescu – „Chant Indou” (1898), poèm de Gèraldine Rolland
  • George Enescu – „Bourrée”, op.10 nr. 4 din Suita Des Cloches Sonores (1903);
  • Maurice Ravel – „Shéhérazade”, M.41 (1903), „Trois Poèmes de Tristan Klingsor”, pentru voce și pian, (în transcripția autorului): I. Asie, II. La Flute Enchantée, III. L’Indifferent.

Recitalul cameral vocal-instrumental omagiază atât pe creatorul de geniu, George Enescu, deopotrivă compozitor, muzician și pedagog, cât și personalități universal recunoscute ale școlii componistice franceze, în spiritul cărora acesta s-a format (prin mentori și profesori precum Gabriel Fauré) sau alături de care, prin lucrările muzicale compuse, a  performat ca și compozitor pe scene europene importante ale sfârșitului de secol al XIX-lea și începutul secolului XX (creații ale compozitorilor George Bizet și Maurice Ravel)”, au precizat organizatorii. 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

Mai multe texte
Citește și