Revista Tomis

revistă de cultură

Premiere „Madrigal” la Constanța, în vecinătatea valurilor 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Puțini sunt cei care știu sau își mai amintesc că în urmă cu 45 de ani, într-o seară de august, faimosul „Madrigal”, sub conducerea maestrului Marin Constantin, scria o pagină emoționantă de istorie la malul Mării Negre, prin concertul extraordinar pe care îl susținea la Muzeul Adamclisi, în cadrul primei ediții (din cele două) a Festivalului „Seri de teatru antic”, organizat de Teatrul de Stat Constanța. Se întâmpla în data de 30 august 1978. 

„În incinta de piatră, sticlă și oțel a Muzeului Adamclisi, corul «Madrigal» a sunat dumnezeieşte, surprinzându-l chiar și pe conducătorul său, Marin Constantin, care ne-a declarat că numai într-o biserică veche de pe coasta dalmată și-a mai auzit corul sunând astfel”, evoca momentul regretatul secretat literar al Teatrului de Stat Constanța, Georgeta Mărtoiu. 

La 45 de ani distanță de la acel eveniment, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a revenit la Constanța cu patru spectacole extraordinare susținute cu prilejul Sfintei Marii (denumire sub care este cunoscut praznicul Adormirii Maicii Domnului) și a Zilei Marinei Române. 

Programul celor patru concerte „Ave Maria”, care l-au avut ca invitat special pe actorul Marius Manole, s-a axat, în prima parte, pe muzică sacră – piese de Johann Sebastian Bach, Franz Scubert, Knut Nystedt, Elaine Hagenberg ș.a. În partea a doua au fost incluse și piese „laice”, de mare popularitate, precum: „Sârba pe scaun”, de Alexandru Pașcanu, „Sârba pe loc”, de Gheorghe Danga și divertismentul folcloric „Jocuri”, de Cornelia Tăutu. Acompaniamentul la pian/ orgă a fost asigurat de Abel Corban. 

Însă, pe lângă cele patru spectacole „Ave Maria”, două cu intrare liberă, pe bază de invitație (15 și 16 august) și două cu achiziționare de bilete (12-13 august), „Madrigalul” a mai bifat la Constanța trei premiere. Primul este concertul de la răsăritul soarelui, susținut pentru publicul larg în zorii zilei de 14 august, în imediată proximitate a valurilor, pe faleza Cazinoului, lângă grupul statuar dedicat lui Mihai Eminescu, unde au avut loc toate cele patru spectacole „Ave Maria”.

Cel de-al doilea moment unic a constat în înregistrarea unui videoclip în largul Mării Negre, la bordul navei maritime „Ștefan cel Mare” – „nava amiral” a Gărzii de Coastă. Sub conducerea muzicală a dirijoarei Anna Ungureanu, corul a fost filmat când interpreta, în costume de concert, faimosul vals „Valurile Dunării”, compus de Iosif Ivanovici, în aranjamentul realizat special pentru ansamblu de către compozitorul Sabin Păutza. Videoclipul, având o regie semnată de Emil Pantelimon, cel care s-a ocupat de punerea în scenă a tuturor evenimentelor de la Constanța, a fost realizat la invitația Gărzii de Coastă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române fiind dedicat Zilei Marinei Române. 

Cea de-a treia premieră a constat într-un recital-surpriză, la cald, în haine lejere, de vacanță, susținut joi, 17 august, în incinta Delfinariului Constanța, lângă bazinul unde se dau reprezentații. Mini-recitalul a fost modul în care artiștii „Madrigalului” și-au arătat recunoștință pentru spectacolul de la Delfinariu, inteligentele mamiferele marine fiind fascinate de muzicalitatea vocilor cântând la unison. 

Evenimentelor de mai sus li s-au mai adăugat două seri speciale. Astfel, în cadrul Cantus Mundi Fest, organizat sub egida Corului „Madrigal”, au fost incluse o seară cu muzică și dans, pe 11 august, cu participarea copiilor din Cantus Mundi România și a invitaților Vunk, Zoli Toth, Lora și The Mono Jacks și o seară folk, pe 14 august, susținută de copiii din corurile Cantus Mundi, alături de Ducu Bertzi, Mircea Baniciu și Emeric Imre.

Înainte de a pleca spre București,  echipa de organizare a turneului „Ave Maria” a fost invitată vineri, 18 august, de Comandamentul Forțelor Navale Române să viziteze Bricul „Mircea” și Fregata „Regina Maria”. 

Bucuroși de succesul turneului „Ave Maria”, „Madrigalul” a  făcut un bilanț al itinerarului la malul Mării Negre, pe pagina de Facebook a corului: „Echipa părăsește Constanța după ce, timp de șase zile, a făcut în așa fel încât nu mai puțin de nouă evenimente să ajungă la public în condiții tehnice și artistice impecabile. Turneul «Ave Maria 2023» a inclus două zile de concerte Cantus Mundi Fest, cu șapte artiști și corurile Cantus Mundi, patru spectacole extraordinare „Ave Maria”, două recitaluri surpriză – unul la răsărit pe malul mării și unul alături de delfinii de la Delfinariu – și un videoclip filmat în largul Mării Negre, dedicat Zilei Marinei Române”. 

Concertele „Madrigal” s-au desfășurat în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța.

Sursă foto: „Madrigal” – Facebook

DE ACELAȘI AUTOR
citește și
RUBRICI: