Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ziua Porților Deschise la Muzeul Național al Marinei Române

Muzeul Național al Marinei Române, instituție unică în peisajul cultural din țară, sărbătorește semnificația datei de 15 august, Ziua Marinei Române, adresând publicului invitația de a-i trece pragul gratuit.

Alegând  Muzeul Național al Marinei Române ca destinație de petrecere a timpului liber, micii și marii vizitatori pasionați de fascinantul universul marin, de ambarcațiuni și instrumente de navigat, vor putea vedea expoziția permanentă cu obiecte spectaculoase, dar și două expoziții temporare de pictură. 

Prima dintre acestea, „Pe aripile albatrosului”, reunește lucrări semnate de membrele Careului Doamnelor din cadrul Ligii Navale Române. Cea de-a doua, „Am adus cerul mai aproape de voi”, poartă amprenta creativă a lui Levente Csatlos.

De asemenea, vizitatorii pot participa la Salonul de modelism „Cupa Tomis” Constanța 2023, aflat la cea de-a IX-a ediție. Festivitatea de premiere a modelelor participante la salonul-concurs va avea loc chiar de Ziua Marinei Române, începând cu ora 14.00. 

Printre exponatele pe care le pot admira cei interesați de spiritualitatea marinărească se află o monoxilă din perioada medievală, de aproape zece metri lungime, folosită la transportul mărfurilor. Ceea ce este spectaculos la această ambarcațiune este faptul că este scobită într-un trunchi de copac. 

În parcul expozițional al Muzeului Național al Marinei Române, printre piesele de artilerie, fiecare cu „poveștile și propriile lor personalități”, după cum precizează gazdele, se află și sculptura monumentală „Troița Marinarilor”, din lemn de gorun, înaltă de cinci metri și jumătate. Aceasta a devenit , după cum spun reprezentanții muzeului, încă din 15 august 2002,  ziua sfințirii sale, „un loc de aducere a unui pios omagiu celor dispăruți în lumea apelor și de ce nu, chiar unul de reculegere”. 

De Ziua Porților Deschise, Muzeul Național al Marinei Române va fi deschis între orele 09.00-17.00, însă ultimii vizitatorii vor intra la ora 16.15.

Sursă foto: Muzeul Național al Marinei Române (Facebook)

CITEȘTE ȘI

„Epistole către Ovidiu” de pe trei continente  

„Epistole către Ovidiu” („Letters to Ovid” / „Lettres à Ovide”) este numele volumului aflat în curs de apariție la editura Eikon din București, sub coordonarea constănțeanului Ion Codrescu.

Această carte s-a născut în urma unor exerciții de admirație pentru marii artiști care au pictat înaintea mea, fiind inspirați de poemele lui Ovidiu. Urmându-le exemplul și păstrând proporțiile – între măreția

Citește mai mult »

Scriitorul francez Daniel Cario vine la Constanța

Scriitorul francez Daniel Cario va fi prezent în orașul de la malul mării, zilele acestea, la invitația Alianței Franceze din Constanța, pentru a participa la o serie de manifestări culturale. 

Startul activităților se va da luni, 2 octombrie, de la ora 11.00, la sediul Alianței Franceze din Constanța, situat pe strada Nicolae Iorga nr. 14, unde va loc o masă

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: