Revista Tomis

Meșteșuguri străvechi, promovate în aer liber, la Muzeul de Artă Populară Constanța

Platoul din fața Muzeului de Artă Populară din Constanța va deveni din nou, pentru a treia oară în această vară, loc pentru o expoziție în aer liber, cu obiecte tradiționale.

Timp de patru zile, de sâmbătă, 12 august până marți, 15 august, între orele 10.00-20.00, meșteri specializați în prelucrarea lemnului, reprezentând provinciile istorice românești Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania și Dobrogea, își vor expune creațiile în sunetul arhaic și misterios al instrumentelor tradiționale, confecționate tot din lemn, firește. 

Pentru că, alături de deja binecunoscuții meșteri populari promovați, an de an, de Muzeul de Artă Populară, la eveniment participă și un creator de instrumente tradiționale, Fero Egyed din Oradea, care va aduce la Constanța tulnice, cavale, buhaie, drâmbe și corni din care va și cânta.

De la întâlnirea cu publicul constănțean nu va lipsi iscusitul meșter popular Vasile Moldoveanu din Moreni, județul Dâmbovița cu ale sale troițe și lăzi de zestre miniaturale, cruci de mână, sărărițe, icoane de vatră și icoane pe sticlă având ramele înnobilate cu crestături meșteșugite. 

Cei care doresc să afle povești despre simboluri arhaice, de când lumea,sunt invitați să vadă lingurile din lemn ale lui Marian Viorel din Fălticeni, județul Suceava.

Familia Lepădatu din Băbeni, județul Vâlcea, va aduce la Constanța, și de această dată, obiecte din lemn de uz gospodăresc: linguri, găvane, căuce, coveți, platouri. 

La manifestare va fi prezent și constănțeanul Vasile Botezatu cu mobilier din lemn.

Nota de exotism va fi dată, și la această întâlnire, de podoabele din mărgele ale tătăroaicei Epsen Memet din Constanța, perfecte pentru a accesoriza portul tradițional. 

Ca noutate, Dorina Baias de la Asociația „Cusături Dobrogene” Constanța va prezenta publicului podoabe pe care a brodat cu mărgele sau bumbac diverse motive tradiționale, iar Elena Hariton, tot din orașul de malul mării, va aduce piese de port pentru copii, păpuși din materiale textile, dar și podoabe de inspirație florală. 

Manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ” se înscrie în seria evenimentelor menite să arate evoluția în contemporaneitate a unor meșteșuguri străvechi. 

Sursă foto: Facebook – Muzeul de Artă Populară Constanța

Mai multe texte
Citește și