Revista Tomis

Zece obiective muzeale dobrogene, din mediul rural, pot fi vizitate virtual

Zece muzee din Dobrogea, din mediul rural, patru din Constanța și șase din Tulcea, beneficiază de tururi virtuale 3D, disponibile pe platforma muzeedelsat.ro. 

Cele patru muzee din județul Constanța sunt: Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” Topalu, secție a Muzeului de Artă, Complexul Muzeal „Tropaeum Traiani” Adamclisi și Complexul Muzeal Histria, secții ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și Muzeul Etnofolcloric „Casa Tradițională Turcească” din Cobadin aparținând Uniunii Democrate Turce din România. Acesta este și cel mai nou muzeu, fiind deschis publicului anul acesta, în luna iunie.

Din cele șase obiective muzeale din județul Tulcea, patru își desfășoară activitatea în cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” – Gospodăria Țărănească conservată in-situ de la Enisala, Muzeul Cetății Enisala, Casa Memorială „Panait Cerna” și Monumentul Paleocreștin din Niculițel. Celelalte două sunt muzee private: Gospodăria „Suvenir din Dobrogea” și Muzeul „Paraschiva Constantin”, ambele din satul Vișina, comuna Jurilovca. 

Pe lângă turul virtual 3D, cei care accesează platforma online „Muzee de la sat” mai au la dispoziție o galerie foto, o scurtă descriere a obiectivului muzeal, localizarea pe Google Maps, programul de vizitare, numere de telefon, adresă de contact și tariful, acolo unde este cazul.

Pe platforma online publicul mai poate vizita online 30 de muzee din Moldova și 18 muzee din Muntenia. 

Platforma „Muzee de la Sat” a fost lansată în ziua de 1 decembrie 2021,la inițiativa unor tineri din Botoșani și Iași, în cadrul unui proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.  

Pe site-ul muzeedelasat.ro se regăsește și o hartă interactivă, care oferă posibilitatea celor interesați să viziteze online muzeele din fiecare județ în care a ajuns echipa care se ocupă de proiect. 

Mai multe texte
Citește și