De Ziua Mondială a Cărții Vechi, celebrată anual pe 27 iulie, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, alături de partenerii săi de nădejde, a organizat o expoziție cu cărți de patrimoniu, românești și străine, dar și cu volume noi.
Evenimentul „Carte veche – Carte nouă”, care s-a dorit a fi un dialog între nou și vechi, a avut loc în spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în prezența unui public ales, bucuros să vadă, chiar și pentru puțin, cărți vechi, deosebit de valoroase, pe care chiar bibliofilii au ocazia să le vadă foarte rar.
Cărțile rare, vechi, dar și cu autograf, care au fost prezentate publicului constănțean pe 27 iulie, fac parte din patrimoniul a trei instituții reprezentative – Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman”, Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” din cadrul Universității „Ovidius” și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Fiecare carte, purtând amprenta timpului, reprezintă, după cum a menționat și directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”, dr. Florentina Nicolae, un „microcosmos”.
Piesa centrală a expoziției a fost un brevet cu semnătura olografă a regelui Carol I, căruia i s-a adăugat o selecție de cărți pe tema regalității.
Printre volumele care au atras atenția publicului s-au mai aflat Operele lui Marcus Tullius Cicero, „Lucubrationes in Orationes Ciceronis”, publicate la Veneția, în anul 1547, operele lui Publius Ovidius Naso, publicate la Frankfurt, în 1601, precum și prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, cunoscută drept „Noul Testament de la Bălgrad”, apărută în anul 1648 sub îngrijirea arhiepiscopului Simion Ștefan.
Un loc de cinste l-au ocupat cărțile cu autograf, precum: „Le calvaire de feu”, de Alexandru Macedonski (Paris, 1906), ediția princeps a volumului „Flori de mucigai”, de Tudor Arghezi (București, 1931) și „Răscoala”, de Liviu Rebreanu (București, 1938).
La fel ca și la ediția din 2022 a evenimentului, cartea nouă a fost asigurată de Librăria Cărturești, printr-o selecție de titluri aflate în preferințele cititorilor, precum: „Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”, de Nikolai Nosov, „Când corpul spune nu”, de Gabor Mate, „Atomic Habits”, de James Clear și „Traume ascunse”, de Catherine Gildiner.
În deschiderea evenimentului, violoncelistul Tudor Tănase, reprezentant al Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, a susținut un microrecital.