Revista Tomis

Șase seri cu filme în aer liber, în Parcul Tăbăcărie

Se știe, dacă e vară, filmele se pot vedea în aer liber în Parcul Tăbăcărie. Cinematograful itinerant „Filme în aer liber” va aduce în parc, lângă Țara Piticilor, în perioada 25-30 iulie, lungmetraje de succes, precedate de spectacole de magie, pantomimă, statui vivante și percuție, pentru întreaga familie. 

Cele șase filme care vor fi proiectate în cadrul caravanei itinerante, în intervalul orar 21.45-23.00, „Brooklyn”, „Hugo”, „Emma”, „Iluzii pierdute” , „Belfast” și „Anastasia”, au fost premiate sau nominalizate la Oscar, Globul de Aur, premiile BAFTA ori Goya.

Evenimentul „Filme în aer liber” se deschide marți, 25 iulie, cu un spectacol de percuție susţinut de Bălașa Percussion Group, în intervalul orar 20.45-21.15. Între orele 21.00 și 21.30, este programat un spectacol de magie Wizd’ArtS

De la ora 21.45, publicul va urmări filmul „Brooklyn” (2015), o coproducție Irlanda, Marea Britanie și Canada, regizată de John Crowley, cu Saoirse Ronan, Domnhall Gleeson și Jim Broadbent, în rolurile principale.

Sinopsis: „Filmul spune povestea unei fete irlandeze care își caută norocul în New York-ul anilor ’50. Printre alte întâmplări, se căsătorește în secret cu un instalator pe care îl întâlnește la dansul de vineri seara”.

„Brookyn” a avut şase nominalizări la premiile BAFTA (printre care Cea mai bună actriţă și Cele mai bune costume), o nominalizare la Globurile de Aur (Cea mai bună actriţă) și trei nominalizări la premiile Oscar (Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cel mai bun scenariu adaptat).

Miercuri, 26 iulie, între orele 18.45-21.45 va avea loc un spectacol de pantomimă. Între orele 21.00-21.30 va avea loc spectacolul de magie Wizd’ArtS, iar de la 21.45, cinefilii sunt invitați să afle poveste lui Hugo, un puști orfan. 

Filmul american „Hugo” (2011), regizat de Martin Scorsese, cu Chloe Grace Moretz, Asa Butterfield și Ben Kingsley în distribuție a obținut cinci premii (Cea mai bună imagine, Cele mai bune efecte vizuale) și șase nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cea mai bună regie), un premiu (Cea mai bună regie) şi două nominalizări (Cel mai bun film, Cea mai bună coloană sonoră) la Globurile de Aur.

Sinopsis: „Hugo, un orfan în vârstă de 12 ani, trăiește în zidurile gării din Paris şi are grijă de ceasurile mecanice ale acesteia. Una dintre cele mai valoroase posesiuni ale lui Hugo este un om mecanic stricat, un dispozitiv cu înfățișarea unui bărbat cu un creion în mână, parcă pregătit să livreze un mesaj de o colosală importanţă. Hugo este convins că, dacă va repara omul mecanic, acesta îşi va putea scrie mesajul”. 

Joi, 27 iulie, în intervalul orar 18.45-21.45 este programat un spectacol de pantomimă, iar între orele 21.00-21.30 va avea loc spectacolul de magie Wizd’ArtS

De la ora 21.45, pasionații de film vor putea vedea lungmetrajul „Emma” (2020), regizat de Autumn de Wilde, cu Anya Taylor-Joy, Josh O’Connor, Tanya Reynolds, Gemma Whelan și Bill Nighy în distribuție.

Filmul a obținut două nominalizări la Oscar (Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume), o nominalizare la Globurile de Aur și o nominalizare la premiile BAFTA (Cea mai bună actriţă). 

Sinopsis: „Mult-îndrăgitul roman al lui Jane Austen despre cum să-ţi găseşti perechea potrivită este reimaginat în această nouă adaptare pentru marele ecran. Frumoasă, deşteaptă şi bogată, Emma Woodhouse este ca o regină care domneşte fără rivală peste stupul ei în micuţul ei orăşel natal. Filmul e o satiră scăpărătoare a diferenţelor de clasă socială, dar şi a chinurilor maturizării, în care Emma este nevoită să înainteze cu curaj, pentru că nu se poate abţine să nu declanşeze o avalanşă de evenimente comice, romantice, dar şi pline de suspans emoţional, prin deciziile ei neinspirate şi gafele romantice. Oare-şi va găsi şi ea iubirea adevărată?

Vineri, 28 iulie, între orele 18.45- 21.45 va avea loc un spectacol de statui vivante. În programul serii este inclus și spectacolul de magie Wizd’ArtS, pentru jumătate de oră, de la ora 21.00.

De la ora 21.45, publicul este invitat să se așeze comod pentru a urmării „Iluzii pierdute” (2021), o coproducție Franţa – Belgia, în regia lui Xavier Giannoli, cu Benjamin Voisin, Cecile de France, Vincent Lacoste și Xavier Dolan.

Filmul a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Veneția şi la Premiile Goya pentru Cel mai bun film fiind câștigător al Premiului Cesar pentru Cea mai bună imagine, Cel mai bun decor și Cel mai bun scenariu adaptat.

Sinopsis: „O adaptare cinematografică a romanului «Iluzii pierdute», de Honore de Balzac, filmul lui Xavier Giannoli spune povestea lui Lucien Chardon, un tânăr chipeş, talentat și cultivat, care îşi caută fericirea şi progresul pe scara socială în brațele doamnei de Bargeton, reprezentantă de seamă a nobilimii din regiune, o femeie mai în vârstă decât el, iubitoare de arte și dezgustată de viaţa grosolană a provinciei”. 

Sâmbătă, 29 iulie, în intervalul 18.45-21.45 va avea loc un moment susținut de caricaturişti invitați, în programul serii fiind inclus deja cunoscutul spectacol de magie Wizd’ArtS, între orele 21.00-21.30.

De la ora 21.45 este va fi proiectată drama „Belfast” (2021, Marea Britania), regizată de Kenneth Branagh, cu Caitriona Balfe, Jamie Dornan și Judi Dench în rolurile principale. 

Filmul a obținut un premiu (Cel mai bun scenariu original) şi şase nominalizări la Oscar (Cea mai bună regie, Cel mai bun film), un premiu (Cel mai bun scenariu) şi şase nominalizări la Globurile de Aur (Cea mai bună regie, Cel mai bun film), un premiu (Cel mai bun film britanic) și cinci nominalizări la premiile BAFTA.

Sinopsis: „În vara lui 1969, Buddy, în vârstă de nouă ani, știe exact cine este și unde îi este locul. Face parte din clasa muncitoare din nordul Belfastului, e fericit, iubit și în siguranţă. Lumea lui se desfășoară pe strada casei lui, în inima unei comunităţi care râde şi rămâne împreună. Catolicii versus protestanții, vecini iubitori cu doar o bătaie de inimă în urmă, au început să fie dușmani de moarte acum. Buddy trebuie să înțeleagă haosul și isteria și acest nou peisaj de izolare, populat de eroi şi răufăcători, zărit cândva doar pe ecranul cinematografului, dar care acum ameninţă să răstoarne tot ceea ce ştie şi iubeşte, în timp ce o luptă aprigă se desfăşoară în propria sa curte. Răspunsurile se află în călătoria convingătoare, amuzantă, emoţionantă şi sfâşietoare a lui Buddy prin revolte, violenţă, bucuria şi disperarea relaţiilor de familie şi agonia primei iubiri, toate însoţite de dansul, muzica şi râsetele pe care numai irlandezii le pot aduna atunci când lumea se întoarce cu susul în jos. Pentru că ce altceva poate face Buddy? Aceasta este singura lui lume. Acesta este Belfast”.

Duminică, 30 iulie, în ultima seară a evenimentului „Filme în aer liber”, publicul este așteptat în Parcul Tăbăcărie, începând cu ora 20.45, la un spectacol de percuție susținut de Barbarossa Samba Group, care se va încheia la ora 21.15. 

De la ora 21.45, este invitat să vadă animația „Anastasia” (1997), regizată de Don Bluth și Gary Goldman, cu Meg Ryan, John Cusack, Kelsey Grammer, Hank Azaria și Christopher Lloyd în distribuție. 

Filmul a primit două nominalizări la Oscar şi o nominalizare la Globurile de Aur.

Sinopsis: „Cândva, familia Romanov trăia într-o lume încântătoare a palatelor elegante şi a petrecerilor fastuoase. Dar cumplitul Rasputin, întors la Sankt Petersburg din dorinţa de a se răzbuna, va aprinde focul revoluţiei ce va cuprinde întreaga ţară, în cele din urmă distrugând familia Romanov. În urma atacului asupra Palatului Regal, singurele care vor supraviețui sunt împărăteasa Marie şi nepoata ei, Anastasia. Urmărite de Rasputin, singura lor speranță este să prindă ultimul tren spre Moscova. Îngheţata Volgă pune capăt zilelor lui Rasputin, cruțându-le astfel pe Marie şi pe Anastasia. Dar, în lupta lor pentru supraviețuire, cele două se rătăcesc una de cealaltă. Rezultatul este că Marie reuşeşte să fugă la Paris, în timp ce Anastasia zace inconștientă, singură și necunoscută. Şi atunci începe cel mai mare mister al secolului XX”.

Intrarea la proiecții este liberă în limita locurilor disponibile.

Caravana „Filme în aer liber” este organizată de Asociația Macaia, în cadrul unui proiect finanțat de Primăria Municipiului Constanța.

Mai multe texte
Citește și