Revista Tomis

Meșteșuguri de altădată, promovate la Constanța, la Muzeul de Artă Populară

La fel ca în anii precedenții, și anul acesta,în preajma praznicului Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, pe platoul din fața instituției de cultură, o manifestare menită să promoveze meșteșugurile tradiționale care se mai practică și azi, chiar dacă din ce în ce mai rar. 

Manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”, care se va desfășura în acest weekend, în perioada 21-23 iulie, între orele 10.00-20.00, are ca scop, după cum menționează organizatorii: „să prezinte continuitatea și evoluția artistică a unor meșteșuguri ancestrale, precum olăritul, țesutul, prelucrarea lemnului, realizarea podoabelor tradiționale, încondeiatul ouălor și organizarea unor șezători autentice”.

Evenimentul reprezintă un prilej pentru publicul larg, iubitor de tradiții, să se întâlnească cu meșteri populari care mai practică încă aceste meșteșuguri, fie că le-au moștenit de la înaintași, fie că și le-au însușit recent. 

Mai mult, constănțenii și turiștii îi pot vedea pe meșteri la lucru, punct de atracție fiind și anul acesta, pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici, roata olarului, adusă la Constanța de meșterul Cristian Munteanu, care-i învață pe copiii din toată țară să modeleze lutul, în cadrul unor manifestări de ținută, cum sunt și cele organizate de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. 

De loc din sătucul ieșean Roșu, din comuna Răducăneni, Cristian Munteanu reprezintă „ceramica de la Tansa”, cum îi place să zică, revenindu-i meritul să readucă la lumină acest meșteșug care pusese cândva localitatea Tansa  pe harta centrelor importante de olărit din țară. 

La fel ca și la ediția 2022 a manifestării, și anul acesta vin la Constanța, din comuna suceveană Mănăstirea Humorului Veronica Hojbotă și Carmen Hison, cu piese de port și țesături specifice Bucovinei. (Re)întâlnirea cu cele două reprezintă un prilej pentru cei interesați să afle mai multe despre tehnicile tradiționale de lucru specifice zonei sau despre croiul pieselor de port. 

Și de această dată, celor trei meșteri invitați li se alătură, pe parcursul celor trei zile, Vasile Botezatu din Constanța, pentru a reprezenta arta prelucrării lemnului, vizibilă în piese de mobilier țărănesc din categoria lăzilor de zestre și blidarelor, dar nu numai. 

Deoarece colecția de ouă încondeiate din expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară reprezintă un important punct de atracție, mai ales pentru turiștii străini, anul acesta la manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ” din luna lui Cuptor a fost invitată să participe și Fevronia Ciortan din Constanța. Cu acest prilej, le va arăta celor interesați cum „să scrie” cu ceară de albină topită pe ouă, cu ajutorul unui „condei” străvechi, chișița. 

La manifestare va participa și creatoarea de podoabe din mărgele Epsen Memet din Constanța, dar și colegele sale de la Asociația „Cusături Dobrogene”, înveșmântate în port traditional de sărbătoare, rod al priceperii lor, pentru a reconstitui, cu acul în mână, atmosfera șezătorilor de altădată.

Mai multe texte
Citește și