Revista Tomis

JazzUp Sea Fest, cinci zile cu concerte și ateliere educative

Dacă e vară, jazz-ul se mută la mare, la Constanța. Timp de cinci zile, în perioada 19-23 iulie, organizatorii JazzUp propun ediția de vară a festivalului, JazzUp Sea Fest. Evenimentul, ajuns la ediția a V-a, se va desfășura în șase spații diferite: cafeneaua Botanica, Muzeul de Artă Constanța, Faleza Cazino, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Piața Ovidiu și Farul Genovez. 

În programul festivalului sunt incluse concerte de jazz, muzică neoclasică, world music, o licitație pentru  strângere de fonduri, ateliere de educație muzicală, dar și discuții cu specialiști în domeniul muzical. 

JazzUp Sea Festival, ediția 2023 începe la în grădina localului Botanica (str. Mircea cel Bătrân nr. 129) miercuri, 19 iulie, de la ora 19.00, cu o licitație de artă cu strângere de fonduri pentru copii defavorizați din orașul Constanța, urmată de un cocktail party și socializare cu artiștii și prietenii lor. 

Joi, 20 iulie, „acțiunea” se mută la Muzeul de Artă, unde în cadrul programului JazzUp Young se desfășoară, începând de la ora 17.00, un atelier de educație cromatică și muzicală, dublat de un tur al instituției de cultură. Seara, de la ora 19.00, la muzeu va avea loc concertul neoclasic „All Strings Attached”, susținut de  Andrei Irimia Project, cu Andrei Irimia la pian, Thibault Solozarno – violoncel și Răzvan Laurențiu Păun – vioară. 

Seara, în grădina Botanica, de la ora 21.00, va avea loc JazzUP Session, unde improvizația muzicală și oportunitatea de a crea conexiuni în cadrul comunității muzicale se vor afla la loc de cinste. Experiențele JazzUP Session vor avea loc și în celelalte seri din cadrul festivalului, tot la Botanica, tot de la aceeași oră.

Vineri, 21 iulie, pe faleza Cazinoului din Constanța, se va organiza, de la ora 17.00, un atelier de educație muzicală și arhitecturală, iar de la ora 19.00, Zeyla Tomlyn și Pantam Dance vor susține concertul „Ce este cerul?”, în care elementele de jazz clasic se vor îmbina cu cele de world music.

Sâmbătă  22 iulie, de la ora 11.30, la Muzeul de Istorie Națională și  Arheologie, tinerii muzicieni la început de carieră vor putea să discute despre artă cu manageri culturali, artiști consacrați și reprezentanți ai instituțiilor de cultură. 

Pe-nserat, de la ora 17.00, în Piața Ovidiu, în cadrul programului JazzUP Young se va desfășura un atelier de educație socială și muzicală, iar de la ora 19.00, Mădălina Pavăl Orchestra, care „poate doini românește și te poate învârti nebunește”, va veni în fața publicului cu concertul „Roiesc”. Mădălina Pavăl va fi acompaniată de Alexei Țurcan – acordeon și chitară, Lucian Naste – chitară, Alex Corlan – bas, Ioana Turcu – flaut, Diana Ciudin și Sarah Andreescu – vioară, Mihail Grigore la violoncel,  Alice Hristodor – harpă și Philip Goron – percuție.

Duminică, 23 iulie, de la ora 17.00, JazzUP Young propune o întâlnire la Farul Genovez, cu un atelier de educație muzicală și istoria artei. Seara, de la ora 19.00, lângă Farul Genovez va avea loc un concert susținut de Hera & The Soul Vibrations. Cei patru muzicieni, Hera, pe numele său real Andra Lupu, Johnny Bica – pian, Ciprian Pop – chitară și Andrei Paraschiv – baterie, vor susține un concert cu un repertoriu internațional variat din care nu lipsesc jazz-ul, dar nici piesele pop reorchestrate în manieră standard jazz.

JazzUP Sea Festival, ediția a V-a, este un eveniment organizat de Asociația CultArt fiind finanțat de Primăria Municipiului Constanța.

Mai multe texte
Citește și