Revista Tomis

Theodor Aman de la Constanța și Tulcea, într-un nou album de colecție

Editura „Monitorul Oficial” aduce în atenția iubitorilor de artă un nou album de colecție în prim-planul căruia se află pictorul Theodor Aman și opera sa.

Lucrarea, apărută sub semnătura criticului de artă Elena Olariu, reunește în cele 152 de pagini reproduceri după lucrările originale lui Aman, lucrări care se află în patrimoniul a trei muzee din capitală – Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Istorie a României – și a zece muzee județene din: Constanța, Tulcea, Craiova, Bacău, Mureș, Prahova, Sibiu, Cluj-Napoca, Arad și Iași. 

După cum se arată în descrierea albumului, reproducerile „întregesc fericit tabloul vieții și operei celui considerat, de către istoricul de artă George Oprescu, cel mai cultivat pictor român, grație educației sale realizate în cele mai bune școli ale momentului, lecturilor sale din autorii antici, dar și moderni, și culturii sale referitoare la arta plastică și la muzica europeană”.

Muzeul de Artă Constanța este reprezentat în acest album cu trei lucrări: „Natură moartă cu pepene”, „Popas la  han” și „Femeie în albastru”, care au participat în anul 2022 la retrospectiva Theodor Aman organizată de Art Safari.

Cu prilejul retrospectivei Aman, managerul Muzeului de Artă Constanța, dr. Lelia Rus-Pîrvan, descria cele trei lucrări astfel: „«Popas la  han» este o lucrare de mici dimensiuni reprezentând un peisaj de iarnă cu trei personaje, copaci, cerul gri și câteva păsări. Lucrarea este atipică pentru Aman și poate tocmai de aceea este valoroasă, pictată în foarte puţine culori, dominate de griuri colorate, ce creează o anumită atmosferă decupată parcă din filmele rusești. 

«Femeie în albastru» este atrăgătoare prin coloritul exuberant și tușa sigură, ilustrează o doamnă din înalta societate, într-o atitudine de repaus, privind un album, un bun motiv pentru artist să dea măsura virtuozității sale în pictarea mătăsurilor, a țesăturilor scumpe și a unui stil de viață al elitei culturale bucureștene, din care el însuși făcea parte. 

«Natură moartă cu pepene» este dovadă certă a unui artist genial în surprinderea texturilor, atât de realist redate, încât îl apropie pe acesta de pictura flamanzilor.” 

Celălalt muzeu dobrogean, Muzeul de Artă Tulcea este reprezentat în albumul Theodor Aman cu lucrarea „Cântăreața cu lăută”, restaurată în cadrul campaniei „Adoptă o pictură” din 2016. Și această lucrare a făcut parte din retrospectiva Theodor Aman, marca Art Safari.

Retrospectiva Aman a reunit peste 155 de lucrări semnate de Theodor Aman de la muzeele din țară și din colecții private fiind curatoriată de criticul de artă Elena Olariu.

Mai multe texte
Citește și