Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Cultura în luptă cu paragina și dezinteresul câștigă două spații culturale și„Un metru pătrat de artă”

Gândul la grădinile, teatrele de vară și cinematografele în aer liber de pe  litoralul românesc, lăsate în paragină, precum Teatrul de Vară din Mamaia sau cinematograful „Arenele Tomis” din Parcul Arheologic , trezește un oftat amar. Există însă și excepții admirabile, precum fosta Grădina de Vară din Eforie Sud, care a fost transformată în ultimii trei ani într-un spațiu cultural pentru comunitatea locală, dar și pentru turiștii aflați vara pe litoral. 

Astfel, Grădina de Vară din Eforie Sud, situată pe strada Tudor Vladimerescu nr. 2, a fost readusă la vară începând cu anul 2021 fiind în prezent gazdă a Festivalului „Eforie Colorat”, care aduce în prim-plan filmul românesc și străin, expoziții de artă și multe alte evenimente atractive cu miză culturală. 

Veștile bune nu se opresc aici: fosta cabină de proiecție și fosta casă de bilete a celui mai mare cinematograf în aer liber de la Marea Neagră, aflate în paragină, se vor transforma, în curând, în spații culturale. Lucrările de renovare și de transformare a celor două spații au început deja, iar schimbarea la față nu se va lăsa mult așteptată. Sălile vor găzdui, atât în sezon, cât și în extrasezon, o suită de evenimente reunite sub genericul „Un metru pătrat de artă”. 

O încăpere va deveni galerie de artă, iar cealaltă va fi transformată în centru permanent de întâlnire, mai ales în extrasezon, în lunile de iarnă. 

Până la finalizarea lucrărilor de renovare, programul „Un metru pătrat de artă”, inclus în cadrul Festivalului „Eforie Colorat” va fi lansat sâmbătă, 15 iulie, în Grădina de Vară „Cinemascop” prin vernisajul instalației „Inflatable Concrete”, „o lucrare in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul mării”, după cum au precizat organizatorii.

Programul „Un metru pătrat de artă” va mai aduce la Grădina de Vară „Cinemascop” 12 filme europene – oferite de KineDok România și Institutul Francez, alături de alte evenimente culturale, de la ateliere, expoziții și dezbateri, la concerte și seri de poezie. Întâlnirile culturale vor aduce în centrul atenției, de-a lungul anului, artiști precum Reka și Darie Dup, Lia și Dan Perjovschi, Mugur Grosu și Lumi Mihai

Festivalul „Eforie Colorat” este inițiat de Asociația Forumul Artelor Vizuale.

Conform organizatorilor, festivalul „ dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film internaționale, propune zilnic, pe durata celor două luni de vară, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere sau acțiuni de ecologizare, evenimente gândite pentru a șterge barierele dintre artiști și mulțimi și granițele dintre spațiile de expunere convenționale și spațiul public”. 

CITEȘTE ȘI

Filmul „Horia”, proiecție specială la Constanța  

Lungmetrajul de debut al regizoarei Ana-Maria Comănescu, „Horia”, va fi proiectat la Constanța, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în prezența echipei. La proiecția de la Constanța, programată duminică, de la ora 17.00,  vor participa actorii Vladimir Țeca și Angelina Pavel, împreună cu regizoarea Ana-Maria Comănescu. La finalul filmului, cei trei vor putea răspunde curiozității celor aflați în

Citește mai mult »

Un poem vocal-coregrafic  și o capodoperă verdiană, în weekend, la Teatrul „Oleg Danovski”

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” deschide weekend-ul cultural sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 19.00, cu poemul vocal-coregrafic „L’heure d’Or de Paris”.  Spectacolul, cu muzică din creația marilor clasici şi chansonete, îi va aduce în fața publicului pe soprana Daniela Vlădescu și baritonul Marius Eftimie și pe colegii lor care vor asigura partea coregrafică a poemului: Cătălina

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: