Revista Tomis

Teatrul „Oleg Danovski” participă la Festivalul „Opera Nights”

De nouă ani, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța este principalul partener al Festivalul „Opera Nights”, eveniment spectaculos care se desfășoară în aer liber, în județul Hunedoara la Castelul Corvinilor și, mai nou, în localitățile din apropiere. 

Anul acesta, festivalul se derulează timp de cinci zile, în perioada 12-16 iulie, în cinci localități diferite, la Hunedoara, Orăștie, Petrila, Brad și Deva, o premieră în istoria celor nouă ediții.

În programul ediției 2023 sunt incluse trei opere  verdiene: „Traviata”, „Rigoletto” și „Trubadrul”, o operă compusă de Gioachino Rossini, „Bărbierul din Sevilla” și celebra lucrare vocal-simfonică a lui Carl Orff, „Carmina Burana”. 

„Opera Nights” se va deschide în Piața Victoriei din Orăștie, miercuri, 12 iulie, de la ora 21.00, cu „Traviata”, sub conducerea muzicală a dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea. Vor transpune publicul în emoționantul univers al operei verdiene, care are ca sursă de inspirație celebrul roman al lui Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”, artiștii Teatrului „Oleg Danovski”: Laura Eftimie, Doru Iftene, Marius Eftimie, Lucia Mihalache, Ionuț Boancheș, Cristian Caragea, Adrian Pîrlea, Iulian Bratu, Ionela Duma și Ionuț Neagu. 

Joi, 13 iulie, de la ora 21.00, pe scena amplasată în Piața Aurului din Brad va urca istețul și jovialul bărbier din Sevilla, Figaro, unul dintre personajele principale din comediilor lui Pierre Beaumarchais, pe muzica lui Gioachino Rossini.

Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare din București vor cânta pentru publicul din Brad soliștii:  Daniel Pop, Mihai Irimia din Brașov, Cristina Maria Oltean, Daniel Pascariu și Orest Pâslariu din București, Gabriela Dobre și Cristian Caragea. 

În cazul condițiilor meteo nefavorabile, opera „Bărbierul din Sevilla” va fi susținută la Cinema Zarand.

„Carmina Burana”, faimoasa lucrare vocal-simfonică a lui Carl Orff, se va auzi la Petrila, în incinta fostei mine, vineri, 14 iulie, de la ora 21.00. Baritonul Daniel Pop, soprana Laura Eftimie, tenorul Doru Iftene, orchestra și corul Teatrului „Oleg Danovski” vor cânta sub bagheta dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea. 

Sală alternativă pentru „Carmina Burana” este Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” din Petroșani.

În spațiul consacrat al Festivalului „Opera Nights”, la Castelul Corvinilor din Hunedoara,  sâmbătă, 15 iulie, de la ora 21.00, va fi prezentată publicului opera „Rigoletto”, avându-l în rolul principal pe baritonul Vasile Chișiu din București. 

Distribuția este completată cu alți artiști lirici din capitală: Marta Sandu Ofrim, Paul Lungu și Daniel Pascariu, cărora li se alătură artiștii Teatrului „Oleg Danovski”: Lucia Mihalache, Gabriela Dobre, Cristian Caragea, Andrei Băican, Iulian Bratu, Ionela Duma, Iulia Stănei și Octavian Minea. 

Conducerea muzicală va fi asigurată de Tiberiu Dragoș Oprea. 

În cazul în care condițiile meteorologice nu vor permite ca opera „Rigoletto” să fie prezentată la Castel, publicul  Centrul Cultural Corvin

Festivalul „Opera Nights” se va încheia cu „Trubadurul”, la Deva, în curtea interioară a Consiliului Județean Hunedoara, duminică, 15 iulie, de la ora 21.00. 

Soliști vor fi: Vasile Chișiu din București, Akiko Hayakawa din Japonia, Răzvan Săraru, Liliana Feher din Cluj, Orest Pâslariu din București, Ionela Duma, Adrian Clinciu și Iulian Bratu.

La pupitru se va afla dirijorul nipon Koichi Inoue.

Spațiu alternativ, în caz de condiții meteo potrivnice, este Teatrul de Artă Deva. 

Festivalul în aer liber „Opera Nights”, ajuns anul acesta la cea de-a IX-a ediție, este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, iar participarea publicului este gratuită.

Mai multe texte
Citește și