Dobrogea fascinantă, înțesată de mărturii arheologice la vedere, precum zidurile de cetăți, sau ascunse încă privirii, îngropate sub pământ, așteptând să fie descoperită, constituie o generoasă sursă de inspirație pentru fotograful Mircea Stoian.
Din dorința de a împărtăși cu publicul larg imaginile surprinse, a apărut expoziția „Vestigii”, parte a unui proiect mai amplu, inițiat în 2003, care încă nu și-a epuizat sursele de inspirație.
Cele 33 de fotografii care o alcătuiesc – o selecție riguroasă adaptată spațiului – au fost expuse în sala de evenimente a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Imaginile transpun publicul într-o lume plină de mister, atât de îndepărtată în timp, mărturie a unor vremuri milenare și totuși atât aproape, mai mult sau mai puțin accesibilă.
Pentru a veni în ajutorul publicului, local sau turist, pe lângă informații despre locul fotografiat, pe etichetele care însoțesc fiecare imagine se află trecute și distanțele rutiere dintre Centrul „Jean Constantin” și situl arheologic fotografiat.
Deși cele mai multe fotografii surprind situri arheologice, văzute de sus, Mircea Stoian fiind singurul fotograf din Dobrogea specializat în fotografie aeriană – primele imagini la înălțime le-a realizat în 1992 pentru promovarea Portului Constanța – în expoziția „Vestigii” există și detalii spectaculoase.
Din această categoria fac parte capitelul corintic din marmură cu protome de berbec, acvile și frunze de acant, descoperit în zona de nord a cetății Callatis, detalii ale tezaurului de la Uzum Bair (Mihail Kogălniceanu, județul Tulcea), compus din peste 23.000 de piese, dirhemi tătărești, monede bizantine, lingouri și turte de argint, bijuterii, vase de armă și amfore mici sau un mic fragment ceramic triunghiular (care încape într-o palmă) descoperit la Capidava, pe care se află prima reprezentare cunoscută a Sfântului Gheorghe.
Pe lângă profilurile aeriene ale cetăților Tropaeum Traiani, Capidava, Tomis, Histria, Callatis, Carsium, Enisala, Argamum, Halmyris, Noviodunum, Dinogeția și multe altele, publicul poate descoperi și imagini la care nu ar avea acces în mod direct, deoarece starea de conservare nu face posibilă vizitarea acestora, precum: bisericuțele de cretă de la Basarabi sau mormântul pictat de la Tomis, cunoscut drept „mormântul hypogeu”.
Expoziția „Vestigii” este deschisă în perioada 16-30 iunie fiind dedicată Zilelor Europene ale Arheologiei. Realizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, expoziția de fotografie este completată cu piese din patrimoniul muzeului constănțean.