Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ziua Universală a Iei, suită de evenimente organizate de Muzeul de Artă Populară Constanța

De zece ani, în ziua de 24 iunie, când în calendarul creștin ortodox și catolic se prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, „nănașul lui Dumnezeu”, zi care coincide cu Sânzienele sau Drăgaica din calendarul popular, în România se sărbătorește Ziua Universală a Iei.

Totul se datorează comunității „La blouse roumaine” a cărei inițiativă a fost adoptată treptat și de instituțiile publice de cultură astfel încât, an de an, în ziua de 24 iunie, muzeele cu specific etnografic din toată țară organizează evenimente care aduc în prim-plan cămașa românească tradițională.

Pentru că, deși sub denumirea de „ie” este cunoscută cămașa femeiească fără poale purtată în Muntenia și Oltenia, de către fete şi femei, la lucru sau în zi de sărbătoare, termenul desemnează, prin extensiune, orice cămașă tradițională fără poale, fie că este numită zonal ie, ciupag, spăcel, spătoi sau cămășoi.

Muzeul de Artă Populară Constanța marchează Ziua Universală a Iei printr-o suită de manifestări incluzând o expoziție tematică cu piese vechi din colecția privată a avocatei Laura Diaconu, demonstrații de lucru susținute de creatoare de ii și cămăși românești din țară, precum și ateliere muzeale.

Expoziția „Comoara de acasă”, cu piese din colecția Laurei Diaconu aduce în centrul atenției piese autentice vechi: cămăși scurte, din categoria iilor, dar și cămăși lungi, cu poale sau de-a-ntregul. Acestea provin din zone etnografice precum: Muscel, Mehedinți, Vâlcea,  Olt, Banat, Lăpuș, Huedin, Bihor, Hațeg, Țara Bârsei și Țara Oltului.

Cei interesați le pot admira până pe 30 iunie, expoziția „Comoara de acasă” fiind deschisă la parterul muzeului constănțean.

Demonstrațiile de lucru susținute de cele două invitate din țară, Iulia Goran din Breaza, județul Prahova și Vera Andronic din localitatea suceveană Mănăstirea Humorului, fac parte din manifestările reunite sub genericul „Ziua Universală Iei”, care se desfășoară la muzeu în perioada 22-25 iunie.

Startul se dă printr-un atelier muzeal tematic „Sânziene pe linguri”, organizat joi, 22 iunie, de la ora 10.00, pentru copiii de la Grădinița „Căsuța din pădure”. Un alt doilea atelier de creație va fi organizat vineri, 23 iulie, de la ora 10.00, pentru micuții de la Centrul Educațional Victoria. 

Vineri, sâmbătă și duminică, alături de creatoarele Iulia Goran și Vera Andronic, de la care cei interesați pot să-și achiziționeze ii sau cămăși, se va afla și creatoarea de podoabe Epsen Memet din Constanța. De asemenea,  membrele Asociaţiei „Cusături dobrogene” din Constanţa vor face demonstraţii de lucru, organizate după modelul șezătorilor de altădată.

Realizate din pânză din in, bumbac, cânepă sau borangic, înnobilată cu ornamente, țeșute la război sau cusute cu acul în părțile cele mai vizibile (mâneci, piept), cămășile tradiționale românești reprezintă piesa de rezistență a costumului popular de femeie.

În semn de recunoaștere pentru originalitate, vechime și valoare estetică, în decembrie 2022, ia românească sau cămașa cu altiță, piesă reprezentativă a portului tradițional, a intrat în patrimoniul imaterial UNESCO.

CITEȘTE ȘI

„Epistole către Ovidiu” de pe trei continente  

„Epistole către Ovidiu” („Letters to Ovid” / „Lettres à Ovide”) este numele volumului aflat în curs de apariție la editura Eikon din București, sub coordonarea constănțeanului Ion Codrescu.

Această carte s-a născut în urma unor exerciții de admirație pentru marii artiști care au pictat înaintea mea, fiind inspirați de poemele lui Ovidiu. Urmându-le exemplul și păstrând proporțiile – între măreția

Citește mai mult »

Scriitorul francez Daniel Cario vine la Constanța

Scriitorul francez Daniel Cario va fi prezent în orașul de la malul mării, zilele acestea, la invitația Alianței Franceze din Constanța, pentru a participa la o serie de manifestări culturale. 

Startul activităților se va da luni, 2 octombrie, de la ora 11.00, la sediul Alianței Franceze din Constanța, situat pe strada Nicolae Iorga nr. 14, unde va loc o masă

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: