Revista Tomis

„Experimentul Pitești”, film și expoziție la Constanța

Filmul independent „Experimentul Pitești”, regizat de Victoria Baltag, va fi proiectat și la Constanța, marți, 27 iunie fiind inclus în cadrul unui turneu național de promovare. 

Proiecția de la Constanța va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, începând cu ora 18.00. La eveniment va fi prezentă și regizoarea filmului, Victoria Baltag

Cu prilejul proiecției, publicul va putea vedea o expoziție inedită, care reunește obiecte care au aparținut studenților trecuți prin experimentul de la Pitești, lucrări de artă, precum și obiecte din timpul filmărilor lungmetrajului.

Vor fi expuse, printre altele, cerga purtată de către Constantin Merișca în anii de detenție, un scaun de tortură, ceasul folosit de Ion Caramitru, care a fost distribuit în acest film, aceasta fiind ultima sa prezență cinematografică, trei lucrări semnate de Fag Negrescu, studentul închis la Pitești, care după eliberare a pictat ceea ce a văzut în închisoare, scenariul lungmetrajului, fotografii de la filmări.

Proiecția se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorii filmului.

Conform organizatorilor, lungmetrajul „Experimentul Pitești” este „un film-document, un film-testament, un film-manifest şi un film-semnal de alarmă” și este „imperios necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm pentru ca atrocitățile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lungmetraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste patru ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lungmetrajul a ajuns la lumină după 12 ani de muncă benevolă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiți și peste 800 de oameni în spatele camerei”.

Din distribuția filmului fac actori precum: Ion Caramitru, Olimpia Melinte, Alex Moustache, Sergiu Moraru și Rareș Lucaci.

Biletele pentru film au prețuri de 12 lei – copii, elevi, studenți, 15 lei – pensionari și 20 lei – adulți și se pot procura de pe cinemagia.ro.

Mai multe texte
Citește și