Revista Tomis

„Garoafe la bordel”, lansare de carte și masă rotundă cu Radu Paraschivescu

Cunoscutul scriitor Radu Paraschivescu este așteptat la Constanța marți, 20 iunie, de la ora 18.00, pentru a-și prezenta publicului cel mai recent volum de povestiri, „Garoafe la bordel”, apărut anul acesta la prestigioasa editură Humanitas. 

Lansarea de carte, organizată și găzduită de Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman”, va fi prilej de dialog între autor și amfitrionul evenimentului cultural, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul instituției.

După masa rotundă, publicul este invitat la dialog și va primi autografe.  

Radu Paraschivescu este una dintre prezențele intelectuale cele mai strălucitoare și colocviale, atașat de povestea vorbei în care ideea se inserează firesc, cu o remarcabilă inteligență a dialogului, un comentator neobosit al vieții publice așa cum o demonstrează savuroasele sale volume de eseuri. Comentatorului de moravuri românești, ridicate prin reflecție la demnitatea unui profil identitar, i se adaugă prozatorul, care știe să înnoade firul poveștii, să facă să palpite textul, să-și miște cu vioiciune personajele, să te țină cu sufletul la gură. (…) . «Garoafe la bordel» (Humanitas, 2023) este un volum de povestiri savuroase care se citește pe nerăsuflate. În el întâlnim cele mai neașteptate întâmplări,  petrecute într-o lume  românească ce nu încetează să ne uimească și să ne cucerească”, menționează gazdele, prin intermediul unui comunicat de presă. 

Iată o  prezentare a volumului din perspectiva editurii Humanitas: „Poţi să faci multe lucruri în România, dar să te plictiseşti, sub nici  o formă. Suntem o ţară veselă, chiar dacă pe teritoriul ei trăiesc şi oameni trişti. Cele unsprezece povestiri din «Garoafe la bordel» exact pe asta pun reflectorul, pe felul în care sursele de amuzament se pot ivi de oriunde. Radu Paraschivescu cotrobăie prin rafturile şi sertarele României de azi şi de ieri, după care creează păţanii menite să smulgă hohote sau măcar să provoace surâsuri. Unele par aşezate la frontiera plauzibilului, altele sunt situaţii de viaţă curentă trecute prin filtrul literaturii. Decorul se schimbă ca în caleidoscoapele copilăriei. Te trezeşti la un seminar despre cuplarea la cerinţele UE în agricultură, în platoul unei emisiuni TV unde lucrurile o iau razna pe nepusă masă sau la o discuţie între şefii de galerii pentru reducerea violenţei în tribune. Eşti părtaş la o farsă cazonă care aminteşte de anii 1980, le ţii companie bucureştenilor când primesc un înalt oaspete american sau asişti la un paradox pe sol străin: invazia individuală. Te miri de coincidenţele din viaţa unui bărbat care îşi duce zilele sub amprenta unei cifre anume, te freci la ochi când vezi ce face ratingul din viaţa omului şi descoperi până unde poate merge spiritul de iniţiativă al studentului român. Totul în registrul poantei, al parodiei, al bunei dispoziţii”. 

Evenimentul editorial, programat în data de 20 iulie, de la ora 18.00, în aula Bibliotecii Județemne Constanța, face parte dintr-o serie de mese rotunde și lansări de carte care organizate de instituția de cultură, Radu Paraschivescu fiind unul dintre „obișnuiții” acestor întâlniri culturale.

Mai multe texte
Citește și