Adolescenții și tinerii pasionați de fotografie, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, au șansa să se afirme înscriindu-și creațiile la Salonului de Fotografie „Anatole Magrin”, ediția I.
Salonul are o tematică, „Dobrogea – promovarea patrimoniului natural și cultural”, structurată pe două secțiuni: „Constanța veche” (color/ monocrom) și „Dobrogea – Unitate în diversitate” (color/ monocrom).
Înscrierile se fac până la data de 31 august 2023. Cei care doresc să participe la Salonul de Fotografie „Anatole Magrin” trebuie să trimită maximum patru fotografii, la adresa concurs@magrin1878.ro, respectând tematică propusă.
Juriul format din specialiști precum artistul vizual Lelia Rus Pîrvan, fotografii constănțeni Mihai Postelnicu și Mircea Stoian și designerul Constantin Grigoruță din București, va evalua lucrările în perioada 2-10 septembrie. Rezultatele concursului vor fi anunțate în ziua de 14 septembrie.
În jurizare se va ține cont de criterii precum: încadrarea în tematică, creativitate și originalitate, estetică și realizare tehnică.
Cele mai valoroase lucrări selectate vor fi prezentate în cadrul unei expoziții care va fi găzduită de Muzeul de Artă Constanța, în perioada 30 septembrie-12 octombrie.
Premierea va avea loc pe 14 octombrie, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Se vor acorda trei premii și mențiuni, constând în cursuri foto acreditate, echipamente, accesorii și materiale fotografice, cu valori cuprinse între 700 și 3000 de lei.
Mai multe detalii despre condițiile de participare se pot obține consultând regulamentul Salonului de Fotografie „Anatole Magrin”.
Evenimentul este organizat de asociația Societatea Culturală „Magrin 1878”, în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța și Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.
Născut în Franța, în anul 1858, Anatole Magrin este considerat primul forograf al Dobrogei. El a văzut pentru prima dată Dobrogea în anul 1875, iar după Războiul de Independență a devenit secretar al consulului Franței la Constanța. A iubit atât de mult Dobrogea și Constanța încât s-a stabilit aici până la sfârșitul vieții. S-a stins din viață la Constanța în anul 1928 fiind înmormântat în Cimitirul Central din localitate.
Societatea Culturală „Magrin 1878” își propune să aducă în prim-plan personalitatea primului fotograf al Dobrogei, printr-o serie de acțiuni, precum acest concurs de fotografie, editarea unui album biografic și ridicarea unei statui.