Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Trei premii ale Uniunii Scriitorilor din România au ajuns la Constanța

Criticul și istoricul literar Angelo Mitchievici, profesor la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța și manager al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” a fost distins cu Premiul  Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2022 la secțiunea „Cartea  de Critică, Eseu și Istorie Literară, Memorii, Jurnale, Publicistică”.

Premiul i-a fost conferit, luni, 5 iunie, pentru volumul de eseuri „Farmecul vieților distruse. Câteva reflecții despre ratare”, publicat în anul 2022 la Editura Humanitas. 

Angelo Mitchievici este președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România din 2013, membru al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), membru FIPRESCI (The International Federation of Film Critics), cronicar de film și cronicar literar al revistei „România literară”. 

De asemenea, în cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, un al membru  al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, Augustin Cupșa, a fost distins cu Premiul „Ariel”, pentru volumul de povestiri „Străinătate”, apărut tot anul trecut, la Editura Humanitas. Premiul „Ariel” i-a fost acordat și revistei constănțene „Ex Ponto. Text/ imagine/ metatext”, revistă care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, avându-l ca redactor-șef pe scriitorul Ovidiu Dunăreanu.

Premiul Național pentru Literatură i-a fost acordat criticului și istoricului literar Eugen Negrici.

Printre premianții acestei ediții s-au aflat mai aflat: Nicolae Prelipceanu – secțiunea „Cartea de poezie”, pentru „Funa Máro” (Editura Cartea Românească), Gabriela Adameșteanu – secțiunea „Cartea de Proză” –  „Voci la distanță” (Editura Polirom), Horia Gârbea – secțiunea „Cartea de Teatru”, pentru „Ultima iubire a lui Cezar” (Editura Neuma), Andrei Manolescu – secțiunea „Cartea de Debut”, pentru romanul „Cazul scriitorului dispărut” (Editura Humanitas), Ioana Pârvulescu – secțiunea „Cartea pentru Copii și Tineret”, pentru„Invizibilii” (Editura Humanitas), Dan Croitoru – secțiunea „Traduceri din literatura universală”, pentru „Viciu ascuns”, de Thomas Pynchon (Editura Polirom). 

Premii speciale au primit Adriana Babeți, pentru „Dicționarul romanului central – european din secolul XX” (Editura Polirom) și Horia-Roman Patapievici, pentru „Despre viață, destin & nostalgie” (Editura Humanitas). 

Un Premiul „Ariel” a primit și autorul Ion Cocora.

Premii pentru Literatură în Limbi ale Minorităților Naționale au fost acordate, de o comisie specială, scriitorilor:  Fekete Vince, pentru „Halálgyakorlatok”  („Exerciții pentru moarte”), poeme în limba maghiară (Editura Magvető Kiadó, Budapesta) și Myhailo Hafia Traista, pentru „Styzherety” („Stejeret”), roman în limba ucraineană (R.C.R. Editoria). 

Juriul, prezidat de criticul literar și publicistul Mircea Mihăieș, a fost format din: Paul Aretzu, Dan Cristea, Andrea H. Hedeș, Ioan Holban, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu.

Premiile Uniunii Scriitorilor din România au fost finanțate de Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român și Direcția pentru Relații Interetnice a Secretariatului General al Guvernului, parteneri fiind Muzeul Național al Literaturii Române și Televiziunea Română.  

Gala de premiere a avut loc în Sala „Iosif Naghiu” a Muzeului Național al Literaturii Române și a Teatrului Dramaturgilor Români din București.

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: