Revista Tomis

Zilele Filmului Lux 2023, la Constanța. Proiecții de filme gratuite

Timp de trei zile, în perioada 17-19 mai, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, constănțenii pot urmări cele cinci filme finaliste ale Premiul Publicului LUX: „Alcarràs”,„Will-o’-the-Wisp”, „Triunghiul tristeții”, „Aproape” și „Burning Days”. 

Startul proiecțiilor se dă miercuri, 17 mai, de la ora 18.00, cu filmul „Alcarràs”, regizat de Carla Simón, o co-producție Spania – Italia, cu o durată de 120 de minute. 

Joi, 18 mai, de la ora 17.00, constănțenii pot urmări filmul „Will-o’-the-Wisp” („Fogo-Fátuo”),  în regia lui João Pedro Rodrigues, o co-producție Portugalia – Franța, de 67 de minute. 

Tot joi, dar de la ora 20.00, pe parcursul a 142 de minute va avea loc proiecția filmului „Triunghiul tristeții”, co-produs de Suedia, Germania, Franța și Regatul Unit, în regia lui Ruben Östlund. 

Vineri, în ultima zi a Zilelor Filmului LUX 2023, vor fi proiectate celelalte două producții cinematografice finaliste. 

Astfel, de la ora 18.00, va putea fi văzut filmul „Aproape” („Close”), o co-producție Belgia, Franța și Țările de Jos, în viziunea regizorală a lui Lucas Dhont. Durata filmului este de 104 minute. 

De la ora 20.00, pe parcursul a 130 de minute, publicul va urmări filmul „Burning Days”, traducerea în engleză a filmului cu tiltul turcesc „Kurak Günler”, regizat de Emin Alper, co-produs de Turcia, Franța, Germania, Țările de Jos, Grecia și Croația.

Conform organizatorilor, Premiului Publicului LUX  este „o sărbătoare a cinematografiei europene și își propune să atragă atenția asupra unor probleme sociale, politice și culturale din Europa”. 

Premiul este decernat în fiecare an de Parlamentul European și de European Film Academy, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu Europa Cinemas.

Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

După vizionare, filmele LUX pot fi evaluate, până pe 12 iunie, pe site-ul www.luxaward.eu. Evaluarea este făcută de spectatori din toate țările Uniunii Europene, dar și de deputați din Parlamentul European. Filmul cu cel mai mare punctaj va fi declarat câștigător al Premiului Publicului LUX.

La ceremonia de premiere, programată în data de 27 iunie, la Bruxelles, vor participa și zece spectatori aleși din rândul celor care au evaluat filmele online.

Mai multe texte
Citește și