Câteva mii de constănțeni au participat și anul acesta la Noaptea Muzeelor, eveniment organizat sâmbătă, 13 mai, deoarece data de 18 mai, când este celebrată Ziua Internațională a Muzeelor, de care este legată acest moment nocturn, pică, anul acesta, în mijlocul săptămânii. Doritorii au stat la rând în fața instituțiilor de cultură, pentru a putea intra ca să-și ia porția de cultură diurnă sau nocturnă, pentru că muzeele nu au așteptat crepusculul ca să le permită vizitatorilor accesul liber.
S-a pus întrebarea (și se mai pune încă): ce oare îi mână pe acești vizitatori să se îmbulzească pentru a vedea muzeele doar în astfel de ocazii, când prețul de acces în muzeu este modic: cinci lei pentru copii și zece lei pentru adulți. Să fie nevoia de validare socială sau poate plăcerea de a vedea muzeele pline ochi și a te bucura nu numai de exponate, dar și de bucuria altora?
Ca una căreia muzeele constănțene nu îi sunt deloc străine, în virtutea profesiei de jurnalist, am participat ani la rând la Noaptea Muzeelor, nu doar din curiozitate profesională, ci fiind animată de bucuria celor din jur. Mai mult decât orice mă impresionează lumina din ochii copiilor și răbdarea părinților de a fi lângă ei și de a le arăta un exponat, a le explica, a le răspunde la întrebări. În anii anteriori am văzut însă și copiii lăsați în voia lor, să facă cam ce vor, inclusiv să țopăie pe celebrul mormânt, aflat sub nivelul podelei, cu „acoperiș” transparent de la parterul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie. Și am mai văzut și grupulețe sau cupluri trecând nepăsători, purtați de mulțime, prin sălile de expoziție, ca și cum s-ar fi aflat la plimbare pe holurile unui mall.
Revenind la exemplele pozitive, m-am bucurat să văd, anul acesta, tot mai mulți copii nerăbdători să vadă cum arată muzeele și noaptea. Și sper că ei vor forma nucleul vizitatorilor de mâine. Vizitatori educați, interesați de trecut și de artă, sub toate formele ei, din vechime până în prezent.
Oricare ar fi explicația pentru fascinația pe care o are asupra publicului (nu doar din Constanța) Noaptea Muzeelor, cert este că succesul acestui eveniment nu se poate repeta „pe lumină”, chiar dacă ziua cu gratuitate ar coincide cu o zi liberă. S-a demonstrat cu alte ocazii.
La fel ca și la edițiile anterioare, și anul acesta instituțiile de cultură le-au pregătit vizitatorilor o serie de evenimente diverse, pentru toate gusturile, pe lângă invitația de a vizita expoziția permanentă și pe cele temporare.
La Muzeul de Artă Populară Constanța, pe lângă expoziția permanentă „Arta populară din România” și expoziția temporară „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe”, cu piese clasate de Ministerul Culturii în categoriile Tezaur și Fond, publicul a avut ocazia să participe la o șezătoare contemporană, susținută de membrele Asociației „Cusături Dobrogene”.
Muzeul de Artă și-a întâmpinat publicul, pe lângă valoroasele lucrări de artă purtând semnătura unor mari pictori, precum Grigorescu, Tonitza, Șirato și Pallady, cu două expoziții de artă contemporană. Este vorba despre expoziția de pictură „Undeva în timp”, semnată de Florica Prevenda și expoziția de desen „Les dames de Bucarest”, de Georgiana Chițac, care cuprinde desene cu 365 de femei, realizate în cele 365 de zile ale anului 2021.
Pe parcursul serii, curatorul expoziției „Undeva în timp”, Mădălina Mirea, a oferit publicului vizitator trei tururi ghidate în expoziția cu lucrările semnate de Florica Prevenda.
Un alt moment de atracție al serii a fost spectacolul cu statui vivante „Muzeul lui Shakespeare”, oferit de studenții Facultății de Arte, specializarea Actorie, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța și coordonat de prof. univ. dr. Daniela Vitcu. Momentul artistic a făcut parte din proiectul „Moștenirea”, creat de maestrul Mihai Mălaimare.
Pentru prima dată, studenți voluntari de la Facultatea de Arte, specializările Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța au participat la „Noaptea muzeelor” de partea organizatorilor, pentru a asigura buna desfășurare a evenimentului și a oferi informații vizitatorilor.
De departe, cel mai variat a fost programul oferit de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
În Sala „Vasile Canarache”, personalul de specialitate al instituției a organizat ateliere de lucru cu copiii în cadrul activității „Istoria – o poveste adevărată, spusă pe înțelesul tuturor” și tot aici a rulat o prezentare slide show a website-ului cultural www.povestiinargint.ro, aflat în ultimele faze de realizare.
În Sala Pictată, studenții Facultății de Arte, specializarea Interpretare muzicală – Canto, din cadrul Universității Ovidius din Constanța au prezentat publicului concertul interactiv „Canto, altfel”, regia muzicală fiind asigurată de prof. univ. dr. Florența Nicoleta Marinescu.
Pe lângă valoroasele și spectaculoasele exponate din expoziția permanantă, publicul a putut admira o serie de expoziții temporare și itinerante, organizate de specialiștii muzeului, singuri sau în colaborare cu cei ai altor instituții. Este vorba despre expoziția de fotografie „Simboluri monocrome Basarabi-Murfatlar”, „Exponatul lunii – Primele reprezentări antropomorfe din Dobrogea”, expoziția temporară „Regalitatea și Dobrogea”, expoziția itinerantă „Serbările încoronării”, organizată în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni și expoziția temporară „Viciu și istorie la Kustenge – pipe și lulele din colecția muzeului constănțean”.
Atmosfera de la Noaptea Muzeelor a fost animată de Asociația „Historia Renascita”, care a prezentat, în fața instituției de cultură, echipamente militare și arme specifice ale dacilor și romanilor.
De asemenea, Muzeul Național al Marinei Române a deschis evenimentul Noaptea Muzeelor cu un recital oferit de Muzica Militară a Forțelor Navale.