Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zilele Filmului Lux 2023, la Constanța. Proiecții de filme gratuite

Timp de trei zile, în perioada 17-19 mai, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” constănțenii pot urmări cele cinci filme finaliste ale Premiul Publicului LUX: „Alcarràs”,„Will-o’-the-Wisp”, „Triunghiul tristeții”, „Aproape” și „Burning Days”. 

Startul proiecțiilor se dă miercuri, 17 mai, de la ora 18.00, cu filmul „Alcarràs”, regizat de Carla Simón, o coproducție Spania – Italia, cu o durată de 120 de minute. 

Joi, 18 mai, de la ora 17.00, constănțenii pot urmări filmul „Will-o’-the-Wisp” („Fogo-Fátuo”),  în regia lui João Pedro Rodrigues, o coproducție Portugalia – Franța, de 67 de minute. 

Tot joi, dar de la ora 20.00, pe parcursul a 142 de minute va avea loc proiecția filmului „Triunghiul tristeții”, coprodus de Suedia, Germania, Franța și Regatul Unit, în regia lui Ruben Östlund. 

Vineri, în ultima zi a Zilelor Filmului LUX 2023, vor fi proiectate celelalte două producții cinematografice finaliste. 

Astfel, de la ora 18.00, va putea fi văzut filmul „Aproape” („Close”), o coproducție Belgia, Franța și Țările de Jos, în viziunea regizorală a lui Lucas Dhont. Durata filmului este de 104 minute. 

De la ora 20.00, pe parcursul a 130 de minute, publicul va urmări filmul „Burning Days”, traducerea în engleză a filmului cu tiltul turcesc „Kurak Günler”, regizat de Emin Alper, coprodus de Turcia, Franța, Germania, Țările de Jos, Grecia și Croația.

Conform organizatorilor, Premiului Publicului LUX  este „o sărbătoare a cinematografiei europene și își propune să atragă atenția asupra unor probleme sociale, politice și culturale din Europa”. 

Premiul este decernat în fiecare an de Parlamentul European și de European Film Academy, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu Europa Cinemas.

Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

După vizionare, filmele LUX pot fi evaluate, până pe 12 iunie, pe site-ul www.luxaward.eu. Evaluarea este făcută de spectatori din toate țările Uniunii Europene, dar și de deputați din Parlamentul European. Filmul cu cel mai mare punctaj va fi declarat câștigător al Premiului Publicului LUX.

La ceremonia de premiere, programată în data de 27 iunie, la Bruxelles, vor participa și zece spectatori aleși din rândul celor care au evaluat filmele online.

CITEȘTE ȘI

Povești vechi de când lumea, „scrise” pe ouă de Fevronia Ciortan și „ucenicii” săi

De profesie economist, Fevronia Ciortan are, de mai bine de un deceniu, o mare pasiune: încondeierea ouălor. Este modul în care se relaxează după o zi înconjurată de cifre.  Ouăle „muncite”, pe care le înnobilează cu motive ancestrale, spun povești despre viață, moarte, înviere, credință, cosmogonie, tradiții și ocupații vechi. Povești încifrate în vechile simboluri pe care le scrie cu

Citește mai mult »

Seara de duminică în compania unui celebru bufon

În această săptămână, pe agenda Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” se află un singur spectacol, o lucrare de referință din creația lui Giuseppe Verdi, „Rigoletto”.  Drama bufonului Rigoletto va fi prezentată publicului împătimit de operă duminică, 21 aprilie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului francez Arnaud Pairier.  În rolul titular, publicul îl va vedea și asculta

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: