La două zile distanță de Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită anual pe 27 martie, Teatrul de Stat Constanța și-a distins actorii și scenografii, conferindu-le titlul de Artist Emerit și a înmânat diplome de recunoștință oamenilor care nu se văd pe scenă dar care asigură succesul fiecărui spectacol, desfășurându-și activitatea în atelierele de producție, la pupitrele tehnice sau la birouri. Distincțiile au fost oferite celor care și-au dedicat viața teatrului tomitan pe parcursul a peste 30 de ani.
Diplome au primit însă și foarte tinerii voluntari, care îi întâmpină pe spectatori la intrarea în sala de spectacole, dar și partenerii instituționali și sponsorii.
Evenimentul cu o mare încărcătură emoțională, mai ales pentru garda veche a actorilor tomitani – actrița Agatha Nicolau, care a venit special de la Buzău pentru acest eveniment, a rostit un mișcător discurs făcând o lungă reverență în fața publicului, iar actrița Ileana Ploscaru a transmis un mesaj de mulțumire – s-a desfășurat sub genericul Gala Teatrului Constănțean.
Li s-a acordat titlul de Artist Emerit „pentru talentul și creativitatea dedicate teatrului, pentru o carieră pusă în slujba culturii din urbea tomitană, pentru dragostea dăruită cu generozitate publicului constănțean”, scenografelor Eugenia Tărășescu-Jianu și Carmencita Brojboiu, artistei-păpușar Aneta Forna Christu, consultantului artistic Anaid Tavitian, actorilor Lucian Iancu, Liviu Manolache, Nina Udrescu, Cristina Oprean, Mihai Sorin Vasilescu, Agatha Nicolau, Virgil Andriescu și Ileana Ploscaru, precum și regizorului Silviu Purcărete.
Pentru că nu a putut fi prezent alături de foștii săi colegi, aflându-se în Franța, Silviu Purcărete, care a debutat și a lucrat la teatrul constănțean din anul 1974, când a montat piesa „Răsplata” de Ghiță Barbu, a trimis un frumos mesaj, pe care l-a citit amfitrionul galei, Erwin Șimșensohn: „Dragi prieteni, de Constanța mă leagă sentimente și amintiri paradoxale, așa cum se întâmplă mai întotdeauna când e vorba de anii tinereții. Acolo mi-am început cariera de regizor și tot acolo am făcut și armata. La teatrul din Constanța am întâlnit artiști pe care i-am admirat și i-am îndrăgit. Tot acolo am citit și prima cronică dramatică în care eram desființat. M-am bucurat de prietenie și de talentul prietenilor mei. La Constanța am descoperit puterea și miracolul teatrului de păpuși și parfumul primitiv și misterios al periferiilor antice. Inevitabilă nostalgie. Vă mulțumesc că v-ați gândit la mine“.
După citirea mesajului, directorul Teatrului de Stat, Erwin Șimșensohn, a anunțat că se poartă discuții pentru a-i aduce pe Purcărete și pe Andrei Șerban la Constanța, în vederea montării unor spectacole.
În cadrul galei au fost acordate 14 Diplome de Recunoștință angajaților din spatele scenei „pentru o viață dedicată teatrului constănțean, pentru eforturile și energia cu care au pus umărul la realizarea a zeci și sute de spectacole, dar și pentru dragostea de teatru de care au dat dovadă de-a lungul anilor” .
Alte 12 diplome au ajuns la partenerii care au susținut proiectele teatrului, de la directori de instituții până la agenți economici și biroul de arhitectură care a contribuit pro bono la realizarea Sălii Studio de pe strada Ion Lahovari nr. 2A, în care își desfășoară activitatea, în prezent, Teatrul de Stat Constanța.
Ultimele 10 Diplome de Recunoștință au ajuns la tinerii voluntari pentru „sprijinul acordat teatrului constănțean, pentru entuziasmul molipsitor, pentru dragostea de teatru și energia debordantă”.
Atmosfera de la Gala Teatrului Constănțean a fost întreținută cu jazz, oferit de Irina Sârbu Band, cu scurte intervenții artistice ale actorilor Dan Cojocaru și Liviu Manolache și cu momente din spectacolul de improvizație aflat în repertoriul Dramaticului, „Meciul de comedie”.
La evenimentul care s-a desfășurat pe 29 martie, în Sala Ovidiu a Hotelului Continental Forum din Constanța, au participat și reprezentanți ai autorităților locale: președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, vicepreședinții Stelian Gima și Petre Enciu, viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu.
În programul Galei Teatrului Constănțean a fost inclusă, la prânz, și conferința „Nevoia de spații alternative în teatrul prezentului și viitorului”. Aceasta a fost susținută de președintele UNITER, scenograful Dragoș Buhagiar și vicepreședinte executiv UNITER, managerul cultural Aura Corbeanu.