Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Istorie pe petice de sac. Mărturii de la Cazinou

Cazinoul din Constanța, emblemă a litoralul românesc, aflat în plin proces de reabilitare, păstrează în zidurile sale multe secrete. După ce în primăvara anului 2020 s-a găsit ascuns în zidărie un fragment de sac, cu numele deținuților politici care au lucrat în anii 50, la renovarea edificiului, un nou bilet a ieșit, recent, la iveală. 

Este vorba despre un alt petic de sac, ascuns într-o cutie de chibrituri, pe care apare scrisă, în limba germană, mărturia lui Marton Julius „domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”. Numele acestuia se regăsește enumerat și în biletul anterior. 

Cele două mărturii scoase din zidurile Cazinoului au fost expuse la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în data de 9 martie, când în calendarul creștin-ortodox se evocă martiriul celor 40 de mucenici din Sevastia și se marchează Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, prin Legea nr. 247/2011. 

Biletele olografe au fost expuse pentru cei interesați de istoria recentă, sub genericul „Exponatul lunii martie”.

CITEȘTE ȘI

„Notre ami Anatole Magrin”, album biografic dedicat primului fotograf al Dobrogei

Cei care doresc să afle povestea fascinantă a primului fotograf al Dobrogei, diplomatul Anatole Magrin (1858-1928), sunt așteptați să participe, săptămâna aceasta, la lansarea albumului biografic „Notre ami Anatole Magrin. Artist fotograf și diplomat. Viața și opera”. 

Evenimentul editorial este programat joi, 7 decembrie, de la ora 15.00, la Biserica „Sfântul Anton de Padova”, situată în zona peninsulară a Constanței.

Citește mai mult »

Vivaldi, Enescu și Porumbescu pe aceeași scenă cu Metallica și Led Zeppelin

Violonista Natalia Pancec, şef de partidă în orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, împreună cu chitaristul Emilian Florentin Gheorghe vor concerta la Constanța joi, 7 decembrie, de la ora 19.00. 

Concertul „When Violin Meets Guitar – MetaVivaldi” va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. 

În program se vor regăsi „Anotimpurile” lui Vivaldi, dar și lucrări din

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: