Muzeul de Artă Populară Constanța întâmpină primăvara cu o expoziție temporară cu tematică specială, „Ştergare dobrogene cu motive avimorfe”, care amintește de Dragobete, sărbătoare celebrată pe 24 februarie, numită în popor și „Logodna păsărilor” sau „Însoțitul păsărilor”.
Cele 42 de ștergare din bumbac și borangic, vechi de peste 100 de ani, realizate între anii 1900-1920, fac parte din patrimoniul cultural-naţional fiind clasate de Ministerul Culturii în categoriile Tezaur sau Fond.
Acestea au fost achiziționate între anii 1973 și 1980 din satele: Oltina, Băneasa, Viile, Seimeni, Dunăreni, Topalu, Mircea-Vodă, Saraiu, Gârliciu, Pantelimon, Runcu, Dulgheru din județul Constanța, precum și din Enisala, Beidaud, Lunca și Satu Nou din județul Tulcea.

Ștergarele au fost lucrate prin tehnici tradiționale precum: țesutul în două ițe, ajuratul, alesul peste și printre fire.
Cele mai frecvente reprezentări avimorfe întâlnite pe ștergarele dobrogene sunt: porumbeii, cocoşii, găinile, puii, curcanii, raţele, păunii, cucii, rândunelele, pupezele, păsările de baltă, lebedele, dar şi struţii și papagalii.
Expoziția „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe” va fi deschisă până pe 15 iunie.