Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Expoziție de ștergare vechi de peste un secol, la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța întâmpină primăvara cu o expoziție temporară cu tematică specială, „Ştergare dobrogene cu motive avimorfe”, care amintește de Dragobete, sărbătoare celebrată pe 24 februarie, numită în popor și „Logodna păsărilor” sau „Însoțitul păsărilor”.

Cele 42 de ștergare din bumbac și borangic, vechi de peste 100 de ani, realizate între anii 1900-1920, fac parte din patrimoniul cultural-naţional fiind clasate de Ministerul Culturii în categoriile Tezaur sau Fond.  

Acestea au fost achiziționate între anii 1973 și 1980 din satele: Oltina, Băneasa, Viile, Seimeni, Dunăreni, Topalu, Mircea-Vodă, Saraiu, Gârliciu, Pantelimon, Runcu, Dulgheru din județul Constanța, precum și din Enisala, Beidaud, Lunca și Satu Nou din județul Tulcea.

Ștergarele au fost lucrate prin tehnici tradiționale precum: țesutul în două ițe, ajuratul, alesul peste și printre fire.

Cele mai frecvente reprezentări avimorfe întâlnite pe ștergarele dobrogene sunt: porumbeii, cocoşii, găinile, puii, curcanii, raţele, păunii, cucii, rândunelele, pupezele, păsările de baltă, lebedele, dar şi struţii și papagalii.

Expoziția „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe” va fi deschisă până pe 15 iunie.

CITEȘTE ȘI

Povești vechi de când lumea, „scrise” pe ouă de Fevronia Ciortan și „ucenicii” săi

De profesie economist, Fevronia Ciortan are, de mai bine de un deceniu, o mare pasiune: încondeierea ouălor. Este modul în care se relaxează după o zi înconjurată de cifre.  Ouăle „muncite”, pe care le înnobilează cu motive ancestrale, spun povești despre viață, moarte, înviere, credință, cosmogonie, tradiții și ocupații vechi. Povești încifrate în vechile simboluri pe care le scrie cu

Citește mai mult »

Seara de duminică în compania unui celebru bufon

În această săptămână, pe agenda Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” se află un singur spectacol, o lucrare de referință din creația lui Giuseppe Verdi, „Rigoletto”.  Drama bufonului Rigoletto va fi prezentată publicului împătimit de operă duminică, 21 aprilie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului francez Arnaud Pairier.  În rolul titular, publicul îl va vedea și asculta

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: