Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Expoziție de ștergare vechi de peste un secol, la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța întâmpină primăvara cu o expoziție temporară cu tematică specială, „Ştergare dobrogene cu motive avimorfe”, care amintește de Dragobete, sărbătoare celebrată pe 24 februarie, numită în popor și „Logodna păsărilor” sau „Însoțitul păsărilor”.

Cele 42 de ștergare din bumbac și borangic, vechi de peste 100 de ani, realizate între anii 1900-1920, fac parte din patrimoniul cultural-naţional fiind clasate de Ministerul Culturii în categoriile Tezaur sau Fond.  

Acestea au fost achiziționate între anii 1973 și 1980 din satele: Oltina, Băneasa, Viile, Seimeni, Dunăreni, Topalu, Mircea-Vodă, Saraiu, Gârliciu, Pantelimon, Runcu, Dulgheru din județul Constanța, precum și din Enisala, Beidaud, Lunca și Satu Nou din județul Tulcea.

Ștergarele au fost lucrate prin tehnici tradiționale precum: țesutul în două ițe, ajuratul, alesul peste și printre fire.

Cele mai frecvente reprezentări avimorfe întâlnite pe ștergarele dobrogene sunt: porumbeii, cocoşii, găinile, puii, curcanii, raţele, păunii, cucii, rândunelele, pupezele, păsările de baltă, lebedele, dar şi struţii și papagalii.

Expoziția „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe” va fi deschisă până pe 15 iunie.

CITEȘTE ȘI

„Epistole către Ovidiu” de pe trei continente  

„Epistole către Ovidiu” („Letters to Ovid” / „Lettres à Ovide”) este numele volumului aflat în curs de apariție la editura Eikon din București, sub coordonarea constănțeanului Ion Codrescu.

Această carte s-a născut în urma unor exerciții de admirație pentru marii artiști care au pictat înaintea mea, fiind inspirați de poemele lui Ovidiu. Urmându-le exemplul și păstrând proporțiile – între măreția

Citește mai mult »

Scriitorul francez Daniel Cario vine la Constanța

Scriitorul francez Daniel Cario va fi prezent în orașul de la malul mării, zilele acestea, la invitația Alianței Franceze din Constanța, pentru a participa la o serie de manifestări culturale. 

Startul activităților se va da luni, 2 octombrie, de la ora 11.00, la sediul Alianței Franceze din Constanța, situat pe strada Nicolae Iorga nr. 14, unde va loc o masă

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: