Revista Tomis

Dragostea pentru teatru se dobândește încă din copilărie, se știe. La teatrul de păpuși. Din acest punct de vedere, Constanța este binecuvântată, deoarece aici există de 66 de ani un teatru cu actori păpușari de renume, iar cea mai recentă ispravă a lor poartă încă un nume de poveste?„Jack și vrejul de fasole“.

Un spectacol-bucurie, cu actori păpușari de nota 10, cu o scenografie de top, cu o regie fluidă și o muzică antrenată, cu ritm și culoare, iată cum se poate descrie, în doar câteva cuvinte cel mai recent spectacol intrat recent în repertoriul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ Constanța.

În mai puțin de oră, spectatorul, fie el și adult, nu doar un pici de trei ani, se lasă purtat într-o lume specială în care se vede cu ochiul liber cum se construiește magia, pentru că păpușarii nu țin cu tot dinadinsul să fie nevăzuți. Însă, cei mici și cei mari acceptă convenția. Spectacolul e simplu – cine nu știe povestea lui Joseph Jacobs despre Jack și boabele fermecate de fasole?! – însă actorii constănțeni sunt, așa cum au obișnuit, iscusiți, iar scenografia, creație a neobositei Eugenia Tărășescu-Jianu, artist premiat de UNITER, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, este plămădită cu magie, clar, altfel nu se poate explica atracția pe care o exercită asupra publicului. 

Micuțul Jack, interpretat atât de bine de actrița Rovena Paraschivoi, ajutată la mânuire de colega sa Arina Cojocaru, văcuța Lola, pe care o animă cu duioșie Claudia Brădescu, găinușa cu ouă de aur, o bijuterie de păpușă, însuflețită cu  multă pricepere de Arina Cojocaru, mama ( Daniela Vlad), negustorul (Tiberiu Roșu), căpcăuneasa (din nou Claudia Brădescu) și căpcăunul cel zbanghiu (Cristian Mitescu) sunt, fie împreună, fie pe rând, în centrul atenției, spre încântarea publicului. Colegilor actorilor le-a fost alături și Ion Ciolan, care a ajutat la mânuirea personajelor mai complexe. Și muzica, creație a compozitorului Ciprian Manta, are rolul ei în conturarea magiei de pe scenă. 

Cine nu crede, să meargă să se convingă, pentru că teatrul de păpuși bine făcut este o încântare pentru cei mici și are efecte antistres pentru părinți. 

Spectacolul „Jack și vrejul de fasole“ a intrat în repertoriul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” pe 20 noiembrie fiind a doua premieră a stagiunii 2022-2023 după „Prințesa care sforăia“, un spectacol doar cu actori, pentru publicul mai… măricel.

Mai multe texte
Citește și