Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Muzeele constănțene, la Târgul „Gaudeamus“

La cea de-a 29-a ediție a Târgului de Carte „Gaudeamus“, desfășurat în perioada 7-11 decembrie la Complexul Expozițional Romexpo, Constanța a fost reprezentată de două instituții de cultură: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie și Muzeul de Artă.

Cel dintâi, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a lansat, pe 8 decembrie, la standul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), volumul de bandă desenată „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis“, considerat o premieră pentru Dobrogea, dar și pentru România – din punctul de vedere al tematicii abordate și al informației de specialitate. 

Lucrarea prezintă, urmând un fir cronologic, zece episoade din istoria orașului Tomis, începând cu legenda întemeierii orașului, având la bază mitul Argonauților și al Lânii de Aur, până în zilele noastre.

Volumul este semnat de Cristian Cealera – documentare istorică și scenariu, Octav Ungureanu – adaptare scenariu, coordonator și ilustrator, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă, Bogdan Buturugă – ilustratori  și Daniel Trăistaru – colorist.

La standul AFCN au vorbit despre „Istoriile Pontice în benzi desenate“ directorul MINAC, Aurel-Constantin Mototolea și muzeograful principal Delia Roxana-Cornea, coordonatorul Octav Ungureanu, scenaristul Cristian Cealera și ilustratorul Alexandru Ciubotariu. 

După evenimentul de la „Gaudeamus”, volumul a fost lansat și la Constanța, la sediul MINAC, pe 16 decembrie. 

La câteva zile de la lansarea „Istoriilor pontice în benzi desenate”, în data de 11 decembrie, Muzeul de Artă Constanța a promovat, la standul Editurii Monitorul Oficial, catalogul „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu”, recent ieșit de sub tipar cu sprijinul Consiliului Județean Constanța. 

În cele 450 de pagini ale albumului sunt prezentate cele 228 de lucrări (182 de picturi, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi) pe care medicul Gheorghe Vintilă le-a donat, pe 27 august 1960, comunei natale, Topalu, în memoria părinților săi, învățătorii Dinu și Sevasta Vintilă.

Catalogul a apărut după încheierea unui anevoios proces, care s-a întins pe durata a 14 ani și a vizat revocarea donației pe care medicul Gheorghe Vintilă a făcut-o comunei natale. Acțiunea formulată în justiție a fost însă respinsă anul acesta ca nefondată și neîntemeiată, astfel încât valoroasa colecție a rămas intactă, conform dorinței testamentare a doctorului îndrăgostit de artă. 

Alături de directorul muzeului constănțean, dr. Lelia Pîrvan Rus, la evenimentul editorial de la „Gaudeamus” au mai participat redactorul-șef al Editurii Monitorul Oficial, Anca Ivașcu, istoricul de artă Pavel Șușară, prof. univ. dr. Ioan Opriș, precum și avocatul Robert Roșu.

Albumul a fost lansat și la Constanța, la sediul Muzeului de Artă, de Ziua Dobrogei.

Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a Muzeului de Artă Constanța, închis o perioadă pentru lucrări de reparații, poate fi vizitat, din nou, începând cu 14 decembrie, inclus de persoanele cu dizabilități. Vizitatorii îi pot trece de miercuri până duminică, între orele 09.00-17.00.

CITEȘTE ȘI

„Epistole către Ovidiu” de pe trei continente  

„Epistole către Ovidiu” („Letters to Ovid” / „Lettres à Ovide”) este numele volumului aflat în curs de apariție la editura Eikon din București, sub coordonarea constănțeanului Ion Codrescu.

Această carte s-a născut în urma unor exerciții de admirație pentru marii artiști care au pictat înaintea mea, fiind inspirați de poemele lui Ovidiu. Urmându-le exemplul și păstrând proporțiile – între măreția

Citește mai mult »

Scriitorul francez Daniel Cario vine la Constanța

Scriitorul francez Daniel Cario va fi prezent în orașul de la malul mării, zilele acestea, la invitația Alianței Franceze din Constanța, pentru a participa la o serie de manifestări culturale. 

Startul activităților se va da luni, 2 octombrie, de la ora 11.00, la sediul Alianței Franceze din Constanța, situat pe strada Nicolae Iorga nr. 14, unde va loc o masă

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: