Revista Tomis

După Cluj și Ljubljana, „Prometeu ‘22” se joacă și la Constanța

Spre finalul lunii ianuarie, la Constanța, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, se va juca, în premieră, „Prometeu ‘22”, în regia lui Tompa Gábor, după tragedia lui Eschil „Prometeu înlănțuit”. 

Spectacolul este o coproducție internațională Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca – Teatrul de Stat Constanța și Teatrul Național de Drama SNT Ljubljana.

„Prometeu ‘22” aduce în actualitate, în era digitală, drama celebrului erou mitologic, pentru că, așa cum menționează organizatorii, „Prometeu este înlănțuit și supus torturii, iar echipele de televiziune transmit de la fața locului despre conflictul său cu Zeus“. 

Premiera va avea loc pe 26 ianuarie, o a doua reprezentație fiind programată pe 27 ianuarie. Biletele pentru ambele întâlniri cu Prometeu sunt puse în vânzare, de la începutul lunii decembrie, pe platforma mystage.ro.

„Spectacolul este o meditație asupra condiției intelectualului în secolul XXI. În cadrul rețelelor de știri digitalizate și puternic manipulate și pe reţelele de socializare, adevărul a devenit supra-relativizat și chiar și verificarea faptelor poate ajunge să fie considerată fake news. Într-o lume extrem de ideologizată și divizată, în care dialogul a devenit aproape imposibil, iar dezbaterile sunt reduse la reacții extreme, discursul de instigare la ură a devenit o rutină zilnică, alimentat adesea de guverne cu viziuni politice extremiste. În aceste condiții, rolul intelectualilor – al oamenilor de știință, al medicilor, al artiștilor – devine dificil, dar și mai responsabil. Rolul lor este acela de a observa lumea cu un ochi obiectiv și de a împărtăși oamenilor cunoștințele lor, chiar cu riscul de a fi persecutați, așa cum a fost cazul lui Prometeu în epoca mitologică. Spectacolul oferă o perspectivă ironică și lucidă asupra mitului lui Prometeu, care își recapătă actualitatea în contextul lumii care ne înconjoară”, precizează regizorul Gábor Tompa.

Coproducția internațională „Prometeu ‘22” este inclusă în cadrul proiectului „Catastrophe“ al Uniunii Teatrelor din Europa. 

Spectacolul, care se joacă în limbile maghiară, română, slovenă și engleză, a avut premiera la Cluj, în data de 1 iulie, și în capitala Sloveniei, la Ljubljana, în ziua de 15 octombrie. 

În acest proiect, Teatrul de Stat Constanța este reprezentat de Erwin Șimșensohn – regizor secund și de actorii Mirela Pană, Dana Dumitrescu, Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu și Florin Aioane.

Mai multe texte
Citește și